Izložba posvećena marki Penkala na ALU u sklopu Zagreb Design Weeka

26.08.2022.

11:04

Autor: M.Š./Hina/HRT

Statua Slavoljuba Penkale u centru Zagreba

Statua Slavoljuba Penkale u centru Zagreba

Foto: Neva Zganec / PIXSELL

Točno stotinu godina od smrti Slavoljuba Penkale, koji je stvorio najuspješniju hrvatsku robnu marku Penkala, u sklopu Zagreb Design Weeka od 6. do 9. rujna na Akademiji likovnih umjetnosti održat će se izložba "Penkala iz Zbirke Tischler".

Zagrebačka marka Penkala bila je globalna velesila na tržištu pisaćeg pribora, gdje i danas uživa kultni status. Na hrvatskom jeziku prezime Penkala postalo je sinonim za olovku.

Sve je počelo 24. siječnja 1906., kada je Slavoljub Penkala patentirao automatsku mehaničku olovku, tzv. tehničku olovku, kakvu i danas koristimo. Patent za olovku uskoro je registriran u 70 država i, uz pomoć investitora braće Moster, sedam mjeseci kasnije započela je proizvodnja. Osim automatske olovke, u tvornici se po Penkalinom patentu izrađivao i ostali pisaći pribor, poput štitnika i produživača za olovke, sušila, nalivpera, itd.

Već 1909. Penkala otvara tvornicu u Berlinu, a 1911. u Zagrebu je otvorena nova velika tvornica, u današnjoj Branimirovoj ulici. Sljedeće godine tvrtka izlazi na burzu.

Otvoren je novi drvni odjel za proizvodnju ravnala, trokuta, pernica, sušila i držala za pera. Kemijski odjel proizvodio je tintu, tuševe, ljepila, pečatni vosak, itd. Asortiman tvornice plasiran je diljem svijeta.

Zagrebačka tvornica postala je jedna od najvećih i najmodernijih u Europi. U sklopu tvornice otvoren je veliki restoran i vrtić za djecu zaposlenih majki, radnici su se nakon posla mogli istuširati u tvorničkim kupaonicama, osnovani su tamburaško društvo i nogometni klub Penkala.

Uzlaznu putanju marke Penkala prekida iznenadna smrt Slavoljuba Penkale 1922. godine.

U upravnom odboru naslijedili su ga supruga Emilija i brat Rudolf, no tvrtku i patente uskoro preuzimaju braća Moster koji 1927. odlučuju da im je isplativije prodati jedan patent za nalivpero nego da sami započnu proizvodnju.

Taj patent postao je najpoznatije nalivpero na svijetu: revolucionarni model nazvan Pelikan 100 stekao je mitski status, te ga Pelikan proizvodi i danas.

Uslijed nesigurne gospodarske i političke situacije, početkom 1937. tvornica Penkala u Zagrebu prestaje s radom.

Do danas je zaboravljeno da je Slavoljub Penkala bio zlatna karika u lancu patenata pisaćeg pribora 20. stoljeća i jedinstvena epizoda organskog sudjelovanja Hrvatske u tehnološkom i civilizacijskom razvoju Europe, stoji u najavi.

Stotinu godina od njegove smrti, izložba u sklopu Zagreb Design Weeka bit će prva posvećena marki Penkala. Izloženi predmeti prikupljeni su zahvaljujući posvećenosti Miroslava Tischlera, koji desetljećima radi na stvaranju ove jedinstvene zbirke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!