Otvorenje 4. izdanja izložbe "Slika od zvuka"

27.03.2023.

16:52

Autor: HRT

Izložba Slika od zvuka, MSU (Zagreb 2011.)

Izložba Slika od zvuka, MSU (Zagreb 2011.)

Foto: Marko Ercegović / promo

Odjel Drama Hrvatskoga radija i 90-60-90, Platforma za suvremenu umjetnost organiziraju izložbu "Slika od zvuka". Četvrto je to izdanje audioradova vizualnih i multimedijskih umjetnika nastalih u razdoblju od 2015. do 2022.  

Otvorenje izložbe je u srijedu, 29. ožujka, u 20 sati u Galeriji 90-60-90 u Zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade u Velikoj dvorani Pogona jedinstvo. Kustosice su Evelina Turković i Marijana Stanić.

video thumb

Na izložbi se predstavljaju Marko Marković, Igor Rončević i Miro Pijaca, Tomislav Brajnović, Niko Mihaljević, Predrag Pavić, Dragana Sapanjoš, Vanja Pagar, Mirjana Vodopija, Petra Mrša, Hrvoje Pelicarić, Antonio Grgić, Katerina Duda, Gildo Bavčević, Ivana Pegan Baće, Jana Winderen, Tomislav Šamec i Krešimir Horvat, Tonka Maleković, Vida Guzmić, Annette Le Fort, Nina Horvat, Tin Dožić, Colin Black, Andro Giunio, Maja Marković, Tanja Dabo, Vlasta Žanić, Toni Meštrović, Ivona Vlašić, Andrija Santro, Zvukospjevi (Nicole Hewitt i Ivan Slipčević), Haris Sahačić, Toni Mijač, Nadija Mustapić, Grupa za nove narodne prakse (Selma Banich), Andro Giunio i Miodrag Gladović, Jasenka Bulj, Vesna Mačković, Nikolina Komljenović i Bruno Pocheron, Bezimena skupina autora, Tomislav Šamec i Evelina Turković, Luana Lojić, Sara Salamon, Vanja Babić, Marko Tadić, Hrvoje Spudić, Nikola Bojić.

Izložba se može pogledati od 30. ožujka do 2. travnja, od 16 do 22 sata.

Izložba "Slika od zvuka" (2023.)

Izložba "Slika od zvuka" (2023.)

Foto: promo / promo

O PROJEKTU "SLIKA OD ZVUKA"


"Slika od zvuka" emisije je Trećeg programa Hrvatskoga radija, koja se realizira u produkciji Odjela Drama HR-a, a u kojoj nastaju izvorna audiodjela vizualnih i multimedijskih umjetnika. Emisija je zamišljena kao svojevrsna radionica i "izložbeni" prostor specifičnog, no istodobno otvorenog žanra "sound arta". Emisije je aktivan čimbenik u produkciji audioumjetnosti što znači da producira nova (a ne samo reproducira) audiodjela.

U emisiji je od 2009., kada je pokrenuta, do kraja 2022. godine producirano 112 audioradova, uglavnom hrvatskih umjetnika, no kada je bilo moguće, ostvarivala se i međunarodna suradnja.

Audioradovi nastali za "Sliku od zvuka" ne pripadaju nužno žanru radijske umjetnosti u užem smislu riječi, dakle nije riječ o audioradovima koji se u svojem konceptu baziraju isključivo na tehnološkim mogućnostima radiodifuzije ili osobitostima i komponentama toga medija te onima koji se ostvaruju u emitiranju uživo. Audioumjetnost njegovana u "Slici od zvuka" prije se može odrediti terminom sonificiranih umjetničkih koncepata odnosno to su audiodjela kojima zvuk služi kao sredstvo izvedbe konceptualnog rada. Umjetnici pozvani da za emisiju osmisle svoje audioradove nisu se prije toga nužno izražavali u audiomediju, a neki od umjetnika za "Sliku od zvuka" ostvarili su svoje prve radove u zvuku.

Dosljedno tome, umjetnike se poticalo da auriorad za emisiju osmisle kao nastavak svoje umjetničke prakse u ostalim medijima, kao medijsko proširenje umjetničkih tema i problema kojima su se do tada bavili. Ta poveznica s njihovim prijašnjim radovima, u emisiji "Slika od zvuka" naposljetku je rezultirala raznolikošću sadržaja i oblikovanih pristupa: od audioradova koji polaze od pripovjednih formi, poetičnih monologa, audioradova nastalih od dokumentarnih snimki u koje se intervenira montažnim postupcima, performativnih audioradova, soničnih kolaža, do onih koji primjenjuju dekonstrukcijske postupke samog radijskog prijenosa i njegovih sastavnica. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!