09:36 / 05.02.2018.

Autor: DJH/Sunčica Furdek/K.D.

Izložba "Tehnika i zdravlje" u Tehničkom muzeju

-

-

Foto: - / -

U povodu stote obljetnice Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu otvorena je izložba "Tehnika i zdravlje" u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla" u Zagrebu.

U povodu stote obljetnice  Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu otvorena je izložba "Tehnika i zdravlje" u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla" u Zagrebu.

Medicina se oduvijek oslanjala na tehnologiju, bilo u dijagnosticiranju, liječenju ili prevenciji od bolesti, a ova izložba sadrži 45 predmeta iz bogate zbirke "Medicinska tehnika". Prikupljanje predmeta trajalo je nekoliko desetljeća. Koncipirana je po ljudskim organima. Sama zbirka sadrži nešto manje od 500 predmeta, točno 479 na današnji dan. Većinu predmeta muzej je dobio od privatnih donatora, ali i bolničkih ustanova širom Hrvatske, kaže viša kustosica Davorka Petračić.

Manufakturno proizveden aparat za inhalaciju iz 1910. godine najstariji je izloženi predmet. A najteži i najveći uređaj su takozvana čelična pluća - teška 400 kilograma! Čak 60 godina u njima je živjela gospođa Marina. Zamislite sad takav život!?, Ali ona nije potratila život-ona je uspjela napisati nekoliko knjiga, diplomirati na 2 fakulteta, priča kustosica.

Pneumotoraks je prijenosni instrument za liječenje tuberkuloze. Patentiran je 1933., a koristio se ne samo u ambulantama i bolnicama nego i kod kuće. Osim ispitivanja sluha s pomoću specijalnog uređaja, interaktivno sudjelovanje u izložbi omogućava i test za raspoznavanje boja koji se koristio u tekstilnoj industriji.

Prikupljeni predmeti koji se mogu vidjeti na ovoj izložbi podsjetnik su na važnost medicinske tehnologije, na njezin napredak i razvoj kojemu je cilj ozdravljenje i poboljšanje kvalitete čovjekova života. Izložba traje do 18. veljače.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!