14:59 / 09.04.2018.

Autor: V.M./I.S./HRT

Izložba u povodu 120. obljetnice rođenja Ante Topića Mimare

-

-

Foto: - / -

Odabrana djela iz donacije Ante Topića Mimare Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU izložena su u povodu 120. obljetnice donatorova rođenja u zagrebačkom Muzeju Mimara.
Odabrana djela iz donacije Ante Topića Mimare Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU izložena su u povodu 120. obljetnice donatorova rođenja u zagrebačkom Muzeju Mimara.

Obljetnice su uvijek povod da obnovimo sjećanja na djelo i životni put značajnih ličnosti. U povijesti hrvatske kulture takvu pažnju nepobitno zaslužuje Ante Topić Mimara, kolekcionar, restaurator i slikar,  istaknuo je predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić.

Već kao dječak Mimara je počeo uočavati i spoznavati sudbinsko značenje umjetnosti na ulicama staroga Splita i, uz riječi don Frane Bulića, u tajnama iskopina Salonenapominje ravnateljica Muzeja Mimara Lada Ratković Bukovčan dodajući da je Mimara bio opčinjen susretima s prebogatim thesaurusima Rima, gdje živi nakon 1918. godine, baš kao i u idućim godinama međuraća, koje oplemenjuje stalnim posjetima izložbama, antikvarijatima, kontaktima s uglednim stručnjacima za boravka u Parizu, Berlinu

Obilježavajući 120. obljetnicu rođenja donatora Ante Topića Mimare izložbom 25 djela odabranih iz donacije Strossmayerovoj galeriji starih majstora u izložbenom prostoru Muzeja Mimara, ostvarujemo i jednu od temeljnih donatorovih poruka o potrebi suradnje i međusobnog poštovanja kao temelja naših života,  zaključila je Ratković Bukovčan.

Svaka je donacija unutar fundusa Strossmayerove galerije zanimljiva već i zbog osobnosti samih donatora, njihovih životnih priča, motiva skupljanja umjetničkih djela, kao i njihova kolekcionarskog ukusa,  ističe upravitelj Strossmayerove galerije starih majstora HAZU-a Borivoj Popovčak.

Tako su u ovom recentnom znanstveno i stručno obrađenom segmentu donacije Ante Topića Mimare Strossmayerovoj galeriji starih majstora za radove talijanskih, nizozemskih, i francuskih majstora te majstora drugih škola utvrđene nove činjenice,  dodao je Popovčak upozorivši da to nije dovršen proces jer će rad na umjetninama iz donacije i u daljnjim istraživanjima, poglavito u sklopu međunarodnog projekta Transfer of Cultural Objects in the Alpe Adria Region in the 20th Century, koji je dijelom posvećen i istraživanju Mimarine zbirke, zasigurno rezultirati novim dodatnim značenjima.

Izložba ostaje otvorena do 20. svibnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!