Izložba ulja na platnu Emanuela Vidovića u Milanu

13.07.2022.

19:56

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Izložba Emanuela Vidovića u Milanu

Izložba Emanuela Vidovića u Milanu

Foto: HTV / HRT

Jedan od ključnih slikara naše moderne - Emanuel Vidović - umjetnik je koji je imao dvije domovine - Hrvatsku i Italiju. Rođen u Splitu, već sa 17 godina odlazi na školovanje u inozemstvo. 1894. u Milanu prvi put svoje djelo predstavlja na izložbi. U gradu Vidovićeve mladosti - u kojem je napravio prve profesionalne korake, upravo je javnosti postalo dostupno pedesetak njegovih ulja na platnu. Mirna, i to u vrlo uglednoj Galeriji d'Arte Moderna.

Iz Milana se tijekom otvorenja izložbe javila reporterka HRT-a Mirna Farkaš Salamon

Školujući se u Veneciji slikao je ribare i venecijanske lagune, no tamošnji mu konzervativan pristup u umjetnosti nije odgovarao pa u potrazi za poslom seli u Milano gdje je prvi put sudjelovao na izložbi.

- Ta izložba važna je i zbog toga što su njegova djela tada tu bila izložena zajedno s djelima čuvenog talijanskog slikara Giovannija Segantinija koji je ujedno i utjecao na Emanuela Vidovića, odnosno na njegovo stvaralaštvo, ističe ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki.

Velika retrospektivna izložba Emanuela Vidovića u Milanu, rezultat je suradnje zagrebačkog Umjetničkog paviljona i milanske Galerije suvremene umjetnosti. Koncipirana je kronološki, a obuhvaća cjelokupan Vidovićev opus. Autor postava je Igor Zidić, a milansku publiku oduševile su i nikad viđene slike posuđene iz privatnih kolekcija, iz Hrvatske i Italije.

- Ovo je vrlo zanimljiva izložba iz nekoliko razloga. Najvažniji je možda da slike Emanuela Vidovića pokazuju vezu između Hrvatske i Italije. A priča o umjetniku rođenom u Hrvatskoj i na toliko načina povezanim s Italijom, posebno Milanom i Venecijom, iznimno je zanimljiva i važna za našu umjetnost, ističe glavna kustosica Galerije moderne umjetnosti Milano Paola Zatti.

- Razdoblje u kojem je Vidović stvarao, kraj 19. i početak 20. stoljeća, upravo je razdoblje kojim se mi u Galeriji moderne umjetnosti bavimo i poveznica između nas vrlo je jaka, dodaje kustos izložbe Emanuel Vidović u Galeriji moderne umjetnosti u Milanu Omar Cucciniello.

Umjetnost nas je spajala, a spaja nas i danas.

- To jedan savršen spoj, savšren most između grada Milana i grada Zagreba, između Italije i Hrvatske, istaknuo je generalni konzul Republike Hrvatske u Milanu Stjepan Ribić.

Izložba "Emanuel Vidović tradicionalist i modernist" u milanskoj Galeriji moderne umjetnosti ostaje otvorena do kraja kolovoza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!