Izložbi o povijesti Bribira strukovna nagrada "Josip Brunšmid"

19.10.2021.

12:25

Autor: Hina/V.M.

 Izložba "Varvaria/ Breberium/Bribir - Razotkrivanje slojeva"

Izložba "Varvaria/ Breberium/Bribir - Razotkrivanje slojeva"

Foto: Hrvatski povijesni muzej / Zagreb

Izložbi "Varvaria/ Breberium/Bribir - Razotkrivanje slojeva" Hrvatskog povijesnog muzeja dodijeljena Godišnja nagrada "Josip Brunšmid" Hrvatskog arheološkog društva za 2019. godinu.

Nagrada je dodijeljena autorskom timu Nikolini Šimunović i Kristianu Gotiću, kustosima Hrvatskog povijesnog muzeja, te Nikolini Uroda, kustosici Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, u okviru znanstvenoga skupa u Solinu, izvijestio je Hrvatski povijesni muzej na čiju je inicijativu izložba priređena, u suradnji s Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu i Muzejom grada Šibenika.


- Tom su se prigodom prisjetili i nedavno preminulog suradnika i arhitekta Željka Kovačića, koji je s Lanom Kovačić i Majom Glavinić zaslužan za postav te vizualni identitet izložbe i publikacija, kažu iz Muzeja.


Tema izložbe je Bribirska glavica kao jedan od najvažnijih arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj, a naslov nosi po arheološkom projektu Varvaria / Breberium / Bribir, istraživanjima koja su u tijeku, a koja je prije 110 godina započeo fra Lujo Marun - otac hrvatske arheologije.


- Naslovom se željelo ukazati na značenje lokaliteta, opravdanost daljnjeg istraživanja, njegove zaštite i prezentacije. S druge pak strane, podnaslovom Razotkrivanje slojeva simbolički se naznačila koncepcija izložbe koja uz kratki historijat istraživanja u cijelosti prezentira povijesni kontinuitet života na Bribiru od prapovijesti do kasnoga srednjeg vijeka, napominje se u tekstu o izložbi.


Utemeljena je na materijalu bribirskoga srednjovjekovnog sloja koji je predstavljen u širem povijesnom kontekstu, putem pisanih povijesnih izvora te likovnih i umjetničkih djela, od kojih je dio po prvi put izložen na takav način da tvori jedinstvenu kulturno-povijesnu cjelinu.


Izložba je bila otvorena u Hrvatskom povijesnom muzeju 21. studenog 2019. godine, no njezino planirano trajanje prekinuo je razorni potres zbog kojega je Hrvatski povijesni muzej do daljnjega zatvoren za javnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!