Izložna Danijele Pičuljan u varaždinskom Gradskom muzeju

02.01.2023.

09:57

Autor: Paula Poljak-Morandini/Dobro jutro, Hrvatska/A.V.

Izložna Danijele Pičuljan

Izložna Danijele Pičuljan

Foto: HTV / HRT

U Izložbenom salonu palače Sermage, varaždinskog Gradskog muzeja, predstavljene su skulpture i instalacije keramičarke Danijele Pičuljan. Rođena Zagrepčanka u glinu se zaljubila kad ju je prvi put uzela u ruke pa je umjesto hobija keramika postala njezino osnovno zanimanje. Danas izlaže diljem zemlje i svijeta.


Izložba "Metamorfoze" rezultat je stvaralaštva u glini Danijele Pičuljan. Prije dvadeset i pet godina prihvatila se iskonskog materijala i bespovratno se zaljubila u njega. Hobi je postao njezin poziv.


- Obzirom da se slavi ovom izložbom 20 godina njezinog rada, tu je u biti utkano sve ono znanje, sva ona sigurnost, sva ona propitivanja koje svaki umjetnik ima u tim radovima. Ono što Metamorfozom u biti htjela pokazati je metamorfoza samog materijala, rekla je kustosica izložbe Elizabeta Igrec

Proces pročišćavanja i preobrazbe otvara rad koji je nastao tijekom pandemije koronavirusa.


- Iz te crne gline, zatvorenih formi, nekakvog straha, želimo, ja želim izaći iz toga van, pročišćuje se materijal, izlazi bijeli, poluproziran fini materijal, porculan, kazala je autorica izložbe Danijela Pičuljan.


Poruka optimizma za izlaz iz kriznih vremena. Planet Malog princa, nježna struktura vala, izmjenjuju se teksture - nježne i grube, a sve nastaje čarobnom pretvorbom materijala i znalačkom igrom umjetnice.


- Glina je toliko divan materijal i pruža toliko različitih mogućnosti. Od samih boja gline, do kako se površina tretira tako da taj materijal smatram da ne treba tako puno sakrivati različitim glazurama ili nekakvim velikim bojanjem, nego za mene, taj materijal je jako bitan da se vidi, pojasnila je autorica Pičuljan.


- Kad kažemo keramičar, bavi se keramikom, onda uvijek to smatramo da je neka utilitarna keramika, nešto što se može koristiti, neka primijenjena umjetnost, međutim Danijela već davno i u svojim ranim fazama rada je napustila takvu ideju i takvo razmišljanje. I počela u biti stvarati prava mala skulptorska djela, rekla je kustosica izložbe Igrec.


Naslov posljednjeg rada, instalacije autoportreta jest "Sakupljanje dijelova sebe". Porculanske krhotine dobrih i loših iskustava.


- Sve je to dio nas i čini nas ono što jesmo, pa tako sam ja sakupila sve te dijelove sebe i povezala sa zlatnom žicom, aludirajući na japansku tehniku kincugi koji zapravo spaja polomljene dijelove keramike sa zlatom i na taj način dobivamo nešto novo i vrednije od onoga što je bilo prije, rekla je autorica izložbe.


Keramičke "Metamorfoze" Danijele Pičuljan mogu se pogledati u palači Sermage do kraja godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!