Iznenada, u 53. godini, umro je naš poznati umjetnik Marijan Crtalić

27.10.2020.

16:05

Autor: Maroje Vučićević/Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Akademski slikar, konceptualni i multimedijski umjetnik Marijan Crtalić-Crta iznenada je preminuo u ponedjeljak u 53. godini. Marijan Crtalić rođen je u Sisku 8. svibnja 1968. godine.
Akademski slikar, konceptualni i multimedijski umjetnik Marijan Crtalić-Crta preminuo je u ponedjeljak u 53. godini.  Marijan Crtalić rođen je u Sisku 8. svibnja 1968. godine.

Simpatični i nemirni Crta, kako su ga zvali kolege i prijatelji, uvijek je bio spreman za akciju. Svojim performansima, izložbama i festivalima htio je svijet mijenjati nabolje. Posebno mjesto u njegovu stvaralaštvu zauzimaju projekti Nevidljivi Sisak i Festival Željezara, kojima je želio oživiti svoj rodni grad.

- Preko kulture želim probati razviti nekakvu vrstu edukativnog turizma, odnosno mjesta žive razmjene vještina, kulture i tehnike, govorio je Crtalić svojim projektima u Sisku.
Festival Željezara u Sisku Vijest je posebno teško pogodila njegova bliskog prijatelja, poznatog performera Sinišu Labrovića: - Bio je živi, zainteresirani sudionik svoga vremena i umjetnosti. Svojim kratkim, beskompromisnim i žestokim performansima suočavao nas je s krhkošću i ljepotom naše ljudskosti, poručio je Labrović.

Izraze sućuti uputila je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknuvši njegov umjetnički aktivizam kojim je ukazivao na kompleksnost svijeta i problematiku svakodnevice.

- Umjetničkim aktivizmom u više od 20-ak performansa koje obuhvaća ciklus 'Mogućnost otpora' trajno je ukazivao na refleksiju stanja lokalne sfere koje je predstavljalo ogledalo hrvatske politike i obrnuto, stoji među ostalim u sućuti ministrice.

Marijan Crtalić diplomirao je slikarstvo, ali se tijekom karijere više posvetio suvremenim medijima, koji su ga učinili jednim od najpoznatijih umjetnika aktivista. Imao je dvadesetak samostalnih i više skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, posljednju posvećenu snovima otvorio je u Zagrebu prije samo nekoliko mjeseci.

Crtalić je izlagao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, a za svoj projekt 'Nevidljivi Sisak - Fenomen Željezar' nagrađen je T-HT @msu nagradom 2010. godine.

Nakon Škole primijenjene umjetnosti u Zagrebu, diplomirao je slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti 1992. godine u klasi profesora Vasilija Jordana.

U Crtalićevu opusu slikarstvo s godinama sve više zamjenjuju performansi, instalacije, fotografija, video i drugi suvremeni mediji. Posebno je zapažen bio po provokativnim performansima kojima je aktualizirao sve probleme poratne tranzicije.

Upornim i dosljednim kritičkim pristupom društvenim problemima profilirao se kao jedan od najistaknutijih predstavnika novijeg umjetničkog aktivizma u Hrvatskoj. Bio je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živio je i radio u Zagrebu i Sisku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!