11:17 / 14.10.2021.

Autor: Hina/HRT

Izrezani Banksy prodaje se na dražbi u Londonu

Izrezani Banksy prodaje se na dražbi u Londonu

Izrezani Banksy prodaje se na dražbi u Londonu

Foto: ilustracija / Shutterstock

Djelomično izrezano platno, jedno od najslavnijih djela britanskog umjetnika Banksyja, bit će ponuđeno na prodaju u četvrtak u Londonu i očekuje se da će postići milijunski iznos.

Djelo nazvano "Ljubav je u kanti" ponudit će dražbovna kuća Sotheby's uz procijenjenu vrijednost od pet do sedam milijuna eura.


Originalno platno prodano je za gotovo 1,1 milijun funti na istoj lokaciji u listopadu 2018., kada je dramatično prošlo kroz rezalicu skrivenu u okviru nekoliko trenutaka nakon završetka nadmetanja.


Bio je to zadnji u nizu nepredvidljivih poteza provokativnog umjetnika, čiji se radovi pojavljuju diljem Britanije i svijeta.


Djelomično izrezano platno prikazuje malo dijete koje pruža ruke prema crvenom balonu u obliku srca.


Original, koji se prvi put pojavio na zidu u istočnom Londonu, beskrajno se reproducirao u tisku i na internetu, a prisvojili su ga neki od najpoznatijih svjetskih brendova.


Nazvan je jednim od najznačajnijih umjetničkih djela početka 21. stoljeća u britanskom tisku, prije nego što je izrezana verzija dobila novi certifikat i datum Banksyjeva tijela za autentifikaciju, i dobila novi naziv.


Alex Branczik, zadužen za suvremenu umjetnost u Sothebyju, rekao je kako Banksyjev trik na zadnjoj prodaji "nije uništio umjetničko djelo rezanjem nego je stvorio novo".


Njegova posljednja djela nedavno su se pojavila u nekoliko britanskih primorskih gradova.


Grafiti umjetnika počeli su se pojavljivati na ulicama Bristola u jugozapadnoj Engleskoj 1980 -ih.


U međuvremenu, u ožujku je djelo u čast njegovatelja tijekom pandemije koronavirusa na aukciji donijelo rekordnih 14,4 milijuna funti koje je donirano državnoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS).


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!