19:06 / 13.12.2019.

Autor: Ivana Antunović Jović/Gordan Nuhanović/V.M./HRT

Izvan formata : Zašto su fotografski opusi nedostupni javnosti?

-

-

Foto: - / -

Uloga fotografije u današnjem svijetu u kojem dominira vizualna kultura je ogromna. Međutim, brinemo li dovoljno dobro o našoj fotografskoj ostavštini? – odgovor na to pitanje potražili smo u emisiji Izvan formata od stranih i domaćih stručnjaka.
Uloga fotografije u današnjem svijetu u kojem dominira vizualna kultura je ogromna. Međutim, brinemo li dovoljno dobro o našoj fotografskoj ostavštini? – odgovor na to pitanje potražili smo u emisiji Izvan formata od od stranih i domaćih stručnjaka.

Još uvijek su umjetnički opusi mnogih fotografa nedostupni kulturnoj javnosti i rijetko imaju priliku biti institucionalno zaštićeni. O toj smo temi razgovarali smo i s fotografom Petrom Dabcom koji je gotovo četiri desetljeća vodio atelje svoga strica Toše Dabca:

Donosimo i intervju koji je Ivona Haller vodila s Matteom Balduzzijem, kustosom institucije specijalizirane za fotografiju, koja čuva niz iznimno važnih zbirki - Muzeja suvremene fotografije u Cinisello Balsamu:

U studiju emisije Izvan formata, koju u cijelosti možete pogledati na usluzi HRTi, o fotografskim smo arhivima razgovarali s dr. sc. Ivom Prosoli iz Muzeja za umjetnost i obrt te dr. sc. Sandrom Križić Roban iz Instituta za povijest umjetnosti i Ureda za fotografiju, a što sve krije atelje Toše Dapca provjerila je Jasna Coce koja je obišla izložbu '79 godina atelijera Dabac u Ilici', koja je do 1. prosinca bila postavljena u Muzeju suvremene umjetnosti:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!