09:04 / 02.09.2020.

Autor: Mariola Milardović Perić/Dobro jutro Hrvatska/HRT

Jadransko more - neistraženi arheološki rudnik

-

-

Foto: - / -

Jadransko je more poput neistraženog, velikog arheološkog rudnika. Što dublje kopaš više ćeš tragova prošlosti pronaći. Nekad ne treba ni dubok zaron jer i plićina čuva tajne.
Jadransko je more poput neistraženog, velikog arheološkog rudnika. Što dublje kopaš više ćeš tragova prošlosti pronaći. Nekad ne treba ni dubok zaron jer i plićina čuva tajne.

Punoljetna su podmorsko arheološka istraživanja u uvali Trstenik. Priča se zavrtjela 2002. godine otkrićem jedinog u cijelosti očuvanog prošupljenog dolija, velike posude u kojoj su se čuvale jegulje u dane svetkovina. No dolij je bio tek  djelić bogatog mozaika antičkog življenja, kojeg arheolozi slažu godinama.

- Lokalitet Trstenik proteže se na kopneni i morski dio. To je bio bogat gospodarski kompleks uz salonitansku cestu koji je hranio ovo područje, kaže ravnatelj Muzeja grada Kaštela Ivan Šuta

Unatoč devastiranom okolišu i muljevitom dnu koje im je otežavalo posao, pred roniocima su u godinama istraživanja izranjali ostaci antičke konstrukcije s pilonima.

- Riječ je o drvenoj konstrukciji koja se proteže paralelno s obalom u dužini od 50 metara koja je vjerojatno podupirala operativnu obalu. Godine 2006. uz jugozapadni kraj te konstrukcije naišli smo na ostatke broda, kaže Irena Radić Rossi sa odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

Ističe kako je brod namjerno potopljen kako bi učvrstio obalnu konstrukciju na mjesto gdje je najviše ugrožena vjetrovima.

A ove godine dok su čistili pramac tog broda otkrili su još jedan potopljeni brod.

Riječ je o drugom namjerno potopljenom brodu koji leži istočno od prvoga i štiti obalu, kaže Radić Rossi.

Umjesto da počivaju u morskim dubinama, isluženi brodovi ugrađeni su u konstrukciju obale. Među rebrima jednog pronađena je i uljanica, na kojoj se još uvijek vidi trag svijetljenja.

Da bi prošlost ugledala svijetlo sadašnjosti nužna je i financijska potpora. Grad Kaštela tu znatno priskače u pomoć.

- Nama je u interesu da se ovo dobro prezentira u turističke svrhe, a i da domaći znaju što se tu nalazi i da se posvetimo očuvanju naše arheološke kulture, rekao je Grgica Benutić, zamjenik gradonačelnika Kaštela.

Zadnjeg ovosezonskog zarona otkriveni su ostatci i trećeg broda. Nalazište je sada pokriveno geotekstilom i ostavljeno na savjest svim koji ovuda brode, da bi već sljedećeg ljeta arheolozi mogli nastaviti slagati mozaik antičke prošlosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!