09:40 / 26.06.2018.

Autor: E.L.S./J.P./HRT

Jagna Pogačnik preporučuje

-

-

Foto: - / -

Književna kritičarka Jagna Pogačnik preporučuje "Ne vjeruj svojim očima" i "Tijelo od snova".
Književna kritičarka Jagna Pogačnik preporučuje "Ne vjeruj svojim očima" i "Tijelo od snova".

Sarah Pinborough - Ne vjeruj svojim očima, Puls-Egmont 2018.

Britanska autorica Sarah Pinborough objavila je više od dvadeset romana te piše scenarije za BBC, a svjetsku je slavu stekla upravo ovim psihološkim trilerom - neobičnom pričom o ljubavnom trokutu i usamljenosti. Roman napisan u prvom licu, iz perspektive dviju žena.

Louise je rastavljena tajnica koja se još uvijek oporavlja od suprugove nevjere i rastave braka. Živi sa sinom i teško se nosi sa samoćom. U jednom klubu poljubila se s muškarcem koji joj se sviđa, ali se ubrzo povukla saznavši da je oženjen. Muškarac je psihijatar, David, a ona ubrzo saznaje da je on njezin novi šef koji se tek nedavno doselio u London sa svojom suprugom.

Druga junakinja je Adele, njegova supruga, bogata ali očajna žena jer joj je veza s čovjekom kojeg obožava u krizi. Ona također govori o svojoj samoći i jazu koji se stvorio između nje i Davida.

Čitatelj shvaća da se u njihovom zajedničkom životu u prošlosti dogodilo nešto ružno te da se oboje nadaju 'novom početku'. Važan događaj je navodni slučajni susret dviju žena koje bi trebale biti smrtne neprijateljice, ali postaju najbolje prijateljice. Louise, ništa ne sluteći zbog svoje naivnosti prihvaća Adelinu igru, iako joj razum govori da odmah prekine sve veze i s Davidom i s Adele, ali već se dugo nije osjećala kao s Davidom, niti imala pravu prijateljicu poput Adele. No, David i Adele nisu onakvi kakvima se čine i oboje skrivaju neke vrlo mračne tajne iz svoje prošlosti.

'Budni' snovi su element koji ovaj roman izdvaja iz gomile trilera. Sami po sebi, oni su aktivnost koja izaziva osjećaje straha i jeze. Čitamo triler, ali u njemu nema zločina i pitamo se je li se on dogodio u prošlosti ili se tek očekuje. Prisutni su elementi nadnaravnog što nije često kod "običnih" trilera koji romanu daje nepredvidiv kraj kakav nitko nije očekivao i o kojem svi pričaju.

Ne vjeruj svojim očima je triler koji ruši granice žanra i baš je zbog toga zanimljiv, priča o ljudskoj patologiji, ovisnosti o drugim ljudima, metodama zastrašivanja i manipulacije, poremećajima ličnosti, o ljudskom zlu.

Denis Peričić - Tijelo od snova

Varaždinac Denis Peričić neka je vrsta književnog fenomena; napisao je za sada tridesetak romana, zbirki kratkih priča, poezije, putopisa, drama, eseja... i dobio 75 književnih nagrada u zemlji i inozemstvu. Radi se o piscu i magistru književnosti koji vrlo marljivo i predano stvara u svim mogućim žanrovima, istovremeno objavljuje i kritike, kolumne i stručne radove i prevodi s engleskog jezika.

"Tijelo od snova" njegova je četvrta zbirka priča i sastavljena je od brojnih laureata - već ona naslovna pobijedila je prije četiri godine na međunarodnom natječaju "Lapis Histriae.

Peričić je jedan od rijetkih pisaca još uvijek iskreno vjernih postmodernizmu, miješanju žanrova, citatima i fusnotama kao intergralnim dijelovima priča, poigravanju i spajanju naizgled nespojivoga. Osim toga, Peričić svoju rodnu kajkavštinu ne koristi samo onda kad želi postići humorni efekt, već kao ravnopravni jezični idiom na kojem u cijelosti piše neke od svojih priča.

Mnoge su od ovdje objavljenih priča pisane u modelu fantastike, na rubu stvarnog i nestvarnog, u međuprostoru vremenskih dimenzija (u rasponu od 17. do 31. stoljeća).

S pripadajućim fusnotama, leksikografskim podacima ili bez njih Peričićevim pričama defiliraju likovi poput jezikoslovca Ivana Belosteneca, otvaraju se "jame paklenske", piše na gradišćanskom, Nikola Tesla dolazi u Varaždin, razgovaraju Roosevelt i Churchill, svoj glas dobija vagon iz Compiegnea, neki su na popisu nestalih vukovarskih žrtava, a neki pate od narkolepsije, uspostavljaju se horor situacije, a Odiseja je u svemiru 3001. itd. itd...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!