11:31 / 07.03.2018.

Autor: V.M./S.P.H./HRT

Javno-privatnim partnerstvom do obnove zapuštene kulturne baštine

Daniela Angelina Jelinčić

Daniela Angelina Jelinčić

Foto: - / -

Nedostatak javnih sredstava za obnovu kulturne baštine u mnogim je zemljama goruće pitanje na koje odgovor nudi projekt Restaura koji se financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U Hrvatskoj su konkretni rezultati već na vidiku.
Nedostatak javnih sredstava za obnovu kulturne baštine u mnogim je zemljama goruće pitanje. To je osobito čest slučaj u južnoj i središnjoj Europi, gdje su turbulentna povijest i geopolitička preslagivanja rezultirali velikim brojem zanemarenih i napuštenih povijesnih građevina koje i danas propadaju.

Projekt Restaura bavi se javno-privatnim partnerstvom u revitalizaciji baštine i cilj mu je pokretanje projekata obnove. Financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a u Hrvatskoj su konkretni rezultati već na vidiku.

Grad Buzet pokrenuo je revitalizaciju stare gradske jezgre, točnije Palače Bigatto, izradom strateškog plana, koji je identificirao da je palača, koja je sjedište Zavičajnog muzeja, nedovoljno posjećena te da bi ona morala biti bolje iskorištena u turizmu,  kaže voditelj projekta Vanja Fabijančić dodajući da očekuje da pronalaskom privatnog partnera buzetska starogradska jezgra bude više primamljiva za sve posjetitelje.

U pronalaženju partnera pomaže projekt Restaura u sklopu kojeg se institucije u kulturi pripremaju za javno-privatno partnerstvo. Ukupni mu je proračun 246 milijuna eura, a novac je to predviđen za zemlje srednje Europe - Slovačku, Sloveniju, Poljsku i Hrvatsku.

Iz sve četiri države samo je jedan gotov projekt financiran tim sredstvima - i to upravo u Hrvatskoj: Radi se o županijskoj palači u Varaždinu koja je projekt koji je zaista operativan. Pored toga, još su dva u pripremi: jedan se tiče Hrvatskog državnog arhiva, a drugi Hrvatskog povijesnog muzeja odnosno Tvornice duhana Zagrebnapominje voditeljica projekta dr. sc. Daniela Angelina Jelinčić.

Javno-privatno partnerstvo u kulturi je je model financiranja, najčešće obnove infrastrukture institucija u kulturi, gdje država daje prostor, primjerice dvorac ili muzej, a privatni partner ulaže u njegovu obnovu i održavanje. Nakon isteka 20 godina vlasništvo se vraća javnom sektoru. Javni sektor dobiva obnovu i javnu uslugu, primjerice muzejsku ili galerijsku uslugu, po nižoj cijeni dok privatni sektor za to vrijeme ima financijsku korist, a na kraju se sve vraća zajednici,  ističe Jelinčić.

Mnogobrojni primjeri iz zemalja zapadne Europe dokazuju da model javno-privatnog partnerstva izvrsno funkcionira u obnovi muzeja, dvoraca, koncertnih dvorana pa čak i uređenju arheoloških nalazišta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!