14:08 / 16.07.2018.

Autor: M.Š./HRT

Jazz diva Dee Dee Bridgewater s Jazz orkestrom HRT-a na Dubrovačkim ljetnim igrama

Dee Dee Bridgewater prilikom nastupa u Rovinju na Avantgarde Jazz Festivalu 2013. (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL)

Dee Dee Bridgewater prilikom nastupa u Rovinju na Avantgarde Jazz Festivalu 2013. (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Na 69. DLJI američka jazz diva, višestruka dobitnica Grammya, Dee Dee Bridgewater nastupit će, uz pratnju Jazz orkestra HRT pod ravnanjem Andreasa Marinella, 18. srpnja u 21.30 ispred Katedrale.
U sklopu 69. Dubrovačkih ljetnih igara američka jazz diva i višestruka dobitnica nagrade Grammy Dee Dee Bridgewater nastupit će u srijedu, 18. srpnja, u 21.30 ispred Katedrale uz pratnju Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT) kojim će ravnati Andreas Marinello.

Oduševljena sam što prvi put dolazim u Dubrovnik i čast mi je nastupiti s Jazz orkestrom Hrvatske radiotelevizije. Od srca se radujem se što ćemo zajedno uživati u sjajnoj glazbenoj večeri! S ljubavlju, Dee Dee Bridgewater, poručila je uoči nastupa slavna pjevačica koja se smatra jednom od najboljih na današnjoj svjetskoj jazz sceni. Njene jedinstvene izvedbe jazz standarda donijele su joj tri nagrade Grammy, a uloga Glinde u mjuziklu The Wiz prestižnu nagradu Tony. Zahvaljujući autentičnoj osobnosti i bogatom koncertnom i kazališnom iskustvu, nastupi Dee Dee Bridgewater neki su od najuzbudljivijih vokalnih predstava na recentnoj svjetskoj jazz sceni. Njezini su nosači zvuka proglašavani najboljim jazz albumima, a mnogi je drže nasljednicom slavne Elle Fitzgerald. Na glazbene standarde uspijeva staviti vlastiti pečat, a neustrašivim i nepokolebljivim pristupom reinterpretaciji jazz klasika predstavlja se kao neustrašiva putnica, istraživačica, pionirka, ali i čuvarica tradicije. Uz sve to je i UN-ova ambasadorica dobre volje koja se kroz Organizaciju za prehranu i poljoprivredu (FAO) zalaže za okončanje gladi u svijetu.

Jazz orkestar HRT-a, jedini profesionalni sastav te vrste u Hrvatskoj, svojim kontinuiranim sedamdesetogodišnjim djelovanjem, svrstava se među najdugovječnije big bandove na svijetu, a kao jedan od najutjecajnijih jazz sastava na hrvatskoj glazbenoj sceni pravi je nukleus ponajboljih jazz glazbenika među kojima mnogi, osim kao izvođači, djeluju i kao skladatelji i aranžeri. Od 2015. godine šef-dirigent je Andreas Marinello koji će orkestrom ravnati i na koncertu s Dee Dee Bridgewater. Marinello djeluje i kao skladatelj, aranžer i producent, surađujući s brojnim sastavima u Hrvatskoj i inozemstvu, a na koncertima, kao i na snimanjima za radio i televiziju, bilježi suradnje s istaknutim jazz glazbenicima među kojima će Dee Dee Bridgewater uskoro zauzeti zapaženo mjesto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!