08:54 / 12.02.2021.

Autor: Hina/dpa

Umro je Chick Corea, jedan od najvećih svjetskih jazz umjetnika

Chick Corea

Chick Corea

Foto: ANDBZ/ABACA / PIXSELL

Legendarni jazz pijanist i kompozitor Chick Corea preminuo je 9. veljače od raka u 80. godini života, objavljeno je u četvrtak na njegovoj Facebook stranici.

 - Tijekom čitave karijere i života Chick je cijenio slobodu i radost toga da stvara nešto novo, igrajući umjetničke igre. Bio je voljen suprug, otac i djed i veliki mentor i prijatelj mnogima, napisano je u objavi.


Corea je osvojio 23 Grammyja u karijeri. National Endowment for the Arts proglasio ga je majstorom jazza 2006. 


Objava na facebooku sadržavala je i poruku samog umjetnika koji je potaknuo druge da idu njegovim koracima:


- Želim zahvaliti svima na mom putu koji su pomogli da vatra glazbe snažno gorim. Nadam se da će oni koji naginju sviranju, pisanju, izvođenju i drugome, to učiniti. Ako ne zbog sebe onda zbog nas drugih. Nije samo da svijetu treba još umjetnika, to je i vrlo zabavno, stoji u poruci.


Prije nešto od manje od mjesec dana Corea je na svojem YouTube kanalu uživo izveo pijanističke improvizacije - pogledajte snimku:

Na društvenim se mrežama glazbeni svijet oprašta od velikana

Quincey Jones
je na Facebooku poslao posljednji pozdrav svoje, kako ga je nazvao, 'bratu po oružju':

- Jam session na nebesima noćas je žešći, piše Jones.

Slomljenog je srca slavna jazz umjetnica Diana Krall koja je Coreine ploče slušala od najranijeg djetinjstva, a posebno je zahvalna na svim prilikama da se susrete i druži s legendom jazza:

- Glazbeni majstor i vizionar koji je mijenjao frekvencije, riječi su kojima je Coreu opisao glazbenik Bootsy Collins:

Cat Stevens je u objavi na Twitteru Chicka Coreau nazvao jednim od najinovativnijih i nadahnutijih glazbenika s kojima je ikada imao čast raditi.


-  Njegova glazbena vještina i genij su bili obrazovanje, a ne samo izvedba. Mir neka mu bude konačno postignuće, objavio je Yusuf Cat Stevens.

Pogledajte nastup Chicka Coree s Garyjem Burtonom u sklopu utjecajnog ciklusa nešto drugačijih koncerata američkog NPR radija - Tiny Desk Concert:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!