Je li talent zapisan u genima?

29.07.2019.

10:00

Autor: Vesna Zovko/T.V./HRT

default error photo
Kakav je odnos genetike i umjetnosti? Je li talent zapisan u genima? Što otkrivaju ili skrivaju priče nekoliko generacija naših poznatih umjetnika iz istih obitelji?
Kakav je odnos genetike i umjetnosti? Je li talent zapisan u genima? Što otkrivaju ili skrivaju priče nekoliko generacija naših poznatih umjetnika iz istih obitelji?

Dizajnerica Jana Žiljak kaže kako u njezinoj obitelji postoji lijepa priča.

- Moj djed Albert Kinert i baka Smilja Kinert  vjenčali su se kao studenti na likovnoj akademiji i dobili dvije blizanke. Moja mama Nada Žiljak je jedna od blizanki. Ona je kasnije isto diplomirala na akademiji likovnih umjetnosti, dok sam ja kao unuka diplomirala dizajn na Arhitekturi u Zagrebu, priča Jana Žiljak. 

Poseban je doživljaj na istome mjestu promatrati likovna djela djeda i majke. Kao jednu vrstu neobičnog rodoslovlja koje pobuđuje ljubav, ponos, izazov, istraživanje, inspiraciju…

- Djed je bio posvećen slikarstvu i potpuno orijentiran slikama, dok je baka više bila orijentirana obitelji. Moja mama je također silno željela afirmirati se ne samo kao kćer Alberta Kinerta. Bila je posvećena i nama kao djeci ali je i stvorila nešto posve novo u svijetu  - stvorila je dvostruku sliku, sliku u slici, ističe Jana.

Autorica izložbe ovaj je ciklus i zamislila kao izravno izlagačko sučeljavanje poznatih obiteljskih parova, roditelja i njihove djece. Do kraja godine predstavit će se četiri umjetnička para.

- Ciklus je zamišljen kao kompariranje kroz izravno izlagačko sučeljavanje poznatih likovnih obiteljskih parova, roditelja umjetnika i njihove djece koja se bave istovjetnom umjetničkom granom.  Kroz samostalne izložbe predstaviti ćemo četiri umjetnička para, te zajedničkom izložbom svih parova krajem godine. Prilika je to da posve drugom trajnijom disciplinom, a to je umjetnička, odgovorimo sve popularnijoj  znanstvenoj disciplini kao što je genetika, koja  za sve "krivi“ naše gene. Jer  ona kaže: talent je zapisan u genima, rekla je autorica izložbe Sanda Stanačev Bajzek.

Ovu izložbu koja otkriva mnoge zanimljive i čudesne obiteljske i umjetničke priče možete pogledati do kraja ljeta u galeriji Župnoga dvora u Vugrovcu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!