Jedinstvena u svijetu: slavonskobrodska Kuća tambure

28.08.2019.

17:33

Autor: Višnja Ružojčić / HRT

default error photo
Jedan od trenutačno najvećih projekata u kulturi, vrijedan 30 milijuna kuna, finaciran europskim novcem - realizira se u Slavonskome Brodu.
Jedan od trenutačno najvećih projekata u kulturi, vrijedan 30 milijuna kuna, finaciran europskim novcem - realizira se u Slavonskome Brodu. Kuća tambure postat će novi dom u svijetu jedinstvenog Muzeja tambure koji već dugo muku muči s pronalaskom primjerenog prostora. Muzej, koji posjeduje pravo glazbeno blago, nedavno je obogaćen još jednom iznimno vrijednom donacijom.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
U svoje 184 godine ova se bisernica nagledala svijeta. Od Subotice, gdje je izrađena, preko Amerike do Švedske. A onda joj je ovo ljeto sudbinu odredio slučajni susret, na odmorištu uz autocestu.

Poduzetnik i zaljubljenik u tamburice iz Slavonskog Broda i hrvatski iseljenik iz Švedske brzo su našli zajednički jezik. - Sam sam sebi nekako dao zadatak da priča se izgura do kraja, rekao je Šimo Marić, poduzetnik iz Slavonskog Broda.

Do slavonskobrodskog Muzeja tambure. Iako su za bisernicu naslijeđenu od oca našem donatoru u Americi nudili pozamašnu svotu. - Pa kaže, prodaj evo podignut ćemo cijenu. Rekao sam - ona nema cijene, opisuje Paul Katančić, donator tambure iz Švedske.

I za muzej je neprocjenjiva. Zbog starosti i majstorske izrade.

- Ova tambura će dobiti svoje posebno mjesto u budućoj Kući tambure koja je sad u izgradnji, kaže Krešimir Dokuzović, predsjednik Brodske udruge tamburaša.

I to ovdje u baroknoj brodskoj Tvrđavi na više od dvije i pol tisuće četvornih metara. Investicija je vrijedna 30 milijuna kuna, a veći dio stiže iz europskih fondova.

- Nešto u svijetu slično ako i postoji onda neće postojati u ovakvom obliku u u ovakvom izdanju kao što ćemo ga mi imati u Slavonskom Brodu, kaže Hrvoje Andrić, dogradonačelnik Slavonskog Broda.

Kuća tambure, u koju će se preseliti i bogata muzejska građa, vrata otvara za godinu dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!