12:03 / 10.09.2019.

Autor: Domagoj Matić/V.M./HRT

Jedinstveni projekt Zagrebačke filharmonije

-

-

Foto: - / -

Zagrebačka filharmonija prvi put pokrenula projekt financiran europskim sredstvima. Večerima glazbe i filmova Charlieja Chaplina povezuje Novi Sad, Ilok, Suboticu i Vukovar.
Zagrebačka filharmonija prvi put pokrenula projekt financiran europskim sredstvima. Večerima glazbe i filma povezuje Novi Sad, Ilok, Suboticu i Vukovar.

Ilok je tako ovih dana na tri večeri zaredom postao grad glazbe i filma uz nezaboravne trenutke za sve ljubitelje Charlieja Chaplina i glazbe.

Na 130. obljetnicu rođenja umjetničkog genija Charlieja Chaplina Zagrebačka filharmonija realizirala je svoj prvi projekt financiran europskim sredstvima. Riječ je o spoju glazbe, filma i smijeha u liku i djelu slavnog komičara. Nakon brojnih izvedbi u Zagrebu krenuli su po drugim gradovima u Hrvatskoj i susjednoj Srbiji.

- Veselimo se ovom projektu koji je prepoznat u Europskoj uniji. Nakon sedam godina što to radimo u Zagrebu prepoznali su nas i u EU i to nas jako veseli, istaknuo je ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch.

Sinoćnji koncert bio je prvi nastup Zagrebačke filharmonije u Iloku: Konačno smo došli i na krajnji istok Hrvatske s projektom 'Filmharmonija' u kojem publici predstavljamo dva Chaplinova nijema filma. Radi se o filmu 'Pasji život' iz 1918. i filmu 'Mališan' iz 1921. godine, kaže dirigent Krešimir Batinić.

- Chaplin je bezvremenski kao i glazba i ljubav - i to svima treba, posebno uz Zagrebačku filharmoniju. Zato nam je drago da smo ovdje i da možemo doći ljudima koji ne mogu svaki dan vidjeti takve doživljaje i slušati Zagrebačku filharmoniju, dodaje Mirko Boch.

Prošli tjedan projekt se gostovao u Novom Sada gdje ga je publika dočekala s oduševljenjem: Park u kojem smo realizirali projekt bio je dupkom pun. Bilo je oko 2 tisuće ljudi po večeri. Projekt je izuzetno zanimljiv i sve čestitke Zagrebačkoj filharmoniji na ovakvoj ideji, kaže Milan Radulović iz Muzičke omladine Novog Sada.

Iduće godine Charlie Chaplin seli se u Suboticu i na koncu u Vukovar - gdje će projekt i završiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!