18:39 / 05.11.2020.

Autor: Krešo Volarević/Dobro jutro, Hrvatska/Hina/V.M./HRT

Jedinstveno iskustvo nijemog filma

Izvor: PSSST! Festival

Izvor: PSSST! Festival

Foto: - / -

'PSSST! Festival nijemog filma' održava se danas i sutra u Centru za kulturu Trešnjevka. Taj zagrebački kvart tako će po četrnaesti postati okupljalište poklonika jedinstvene nijemofilmske poetike.
'PSSST! Festival nijemog filma' održava se danas i sutra u Centru za kulturu Trešnjevka. Taj zagrebački kvart tako će po četrnaesti postati okupljalište poklonika jedinstvene nijemofilmske poetike.

Festival u svom natjecateljskom programu predstavlja jedinstvene suvremene nijemofilmske poetike iz cijelog svijeta. Filmovi će se prikazivati u 18, 20 i 22 sata, a festival završava u subotu, 7. studenoga, proglašenjem pobjednika.

- I u ovo teško vrijeme pokušavamo donijeti publici jedinstveno iskustvo nijemog filma. Posebnost koja ovaj Festival čini jedinstvenim u svijetu upravo je međunarodni natjecateljski program koji pozicionira Zagreb kao središte okupljanja poklonika ovoga žanra, poručuju organizatori.

Prijave filmova različitih rodova, žanrova, vrsta i tehnika, ‘ujedinjeni u ljubavi prema glazbenim improvizacijama i nijemom filmu’, stigle su s četiri kontinenta. Za konkurenciju za glavnu nagradu Veliki Brcko i nagradu publike selekcijska komisija odabrala je 19 filmova.

Uz natjecateljski program prikazuju se klasici iz zlatnog doba nijemog filma, dosad su to bila remek-djela ruske, danske, japanske, švedske i talijanske kinematografije na temu odnosa filma i psihoanalize, kao i filma i modernosti i grada te doprinos žena nijemom filmu.

Zbog kratkoće trajanja ove su godine izabrana tri iz najužeg izbora remek-djela nijemoga filma iz nekih od najvažnijih kinematografija epohe.

To su njemački ‘Nosferatu’ F. W. Murnaua, jedno od najomiljenijih djela horora u povijesti, švedska ‘Fantomska kočija’ Victora Sjöströma, koja je poslužila kao model kasnijeg art-filma te besmrtna američka ‘Svjetla velegrada’ Charlieja Chaplina.

U suradnji sa stalnim partnerom Hrvatskom kinotekom, predstavit će se izbor filmova Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, neke od najstarijih filmskih zapisa.

Posjetitelji će moći vidjeti, među ostalim, kako su izgledali, danas egzotični običaji, poput prokuhavanja mlijeka uz pomoć vrućeg kamenja, prastare tehnike pletenja ženskih kapica zvanih jalba, fizičkog premještanja cijele drvene kuće, začudne pogrebne povorke na saonicama i starinski fašnički običaji Međimurja.

Zanimljivosti u vezi ovih običaja i njihovog filmskog zapisivanja opisat će nakon projekcije profesorica etnologije i vizualne antropologije s Filozofskog fakulteta Tanja Bukovčan.

Ovogodišnji festivalski suradnici, glazbenici su virtuoz na klaviru Vitomir Ivanjek i Ivan Kapec Band. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Detalje o festivalu ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska doznala je od Veselka Leutara, producenta festivala:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!