[JEDNO DJELO] Vjenceslav Richter: 'Reljefometar'

03.03.2020.

13:54

Autor: Evelina Turković/Ana Marija Habjan/V.M./HRT

default error photo
Dok je u slavnom briselskom Bozaru upravo otvorena retrospektivna izložba Vjenceslava Richtera, u ciklusu 'Jedno djelo' predstavljamo njegov čuveni 'Reljefometar'.
Richetrov objekt pod nazivom ‘Reljefometar' kinetička je skulptura s beskonačnim mogućnostima transformacije. Sastavljena je od deset tisuća pomičnih, industrijski proizvedenih aluminijskih šipki kvadratnog presjeka. 'Reljefometar' je naše ovotjedno Jedno djelo.

Šipke s četiri strane imaju utore-vodilice i međusobno su povezane tako da se mogu pomicati po vodoravnoj osi. Izvlačenjem ili uvlačenjem šipki mijenja se reljefna struktura skulpture. Stalna promjenjivost i u konačnici individualizirano umjetničko djelo osnovno je načelo 'Reljefometra'.

Treba dodati da je u povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti i briselske palače lijepih umjetnosti Bozar, u Briselu je jučer otvorena Richterova retrospektivna izložba 'Svijet kao paviljon', koja će biti otvorena do 19. travnja.

Pogledajte emisiju iz ciklusa Jedno djelo posvećenu radu Vjenceslava Richtera, nove epizode četvrte sezone serijala prikazujemo četvrtkom navečer na HTV 3, a arhiv emisije nalazi se na usluzi HRTi:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!