17:17 / 19.11.2018.

Autor: V.M./B.K./V.K./HRT

Jesmo li zatvorili vrata 'trećoj Jugoslaviji'?

-

-

Foto: - / -

Danas se nerijetko postavlja pitanje jesmo li nekoj trećoj Jugoslaviji – kulturološkoj, pa i političkoj – uistinu zatvorili vrata, ili ima i onih koji makar i ateisti bili, misle kako „treći put i Bog pomaže“?
'1918. – prijelomna godina u Hrvatskoj' – tako glasi naslov izložbe u Hrvatskom povijesnom muzeju kojom se naša zemlja priključila obilježavanju stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata.

Dok je za ostale to bio završetak, za nas je bio i početak, početak dviju jugoslavenskih država iz kojih smo se 90-tih jedva izvukli. Danas se nerijetko postavlja pitanje jesmo li nekoj trećoj Jugoslaviji – kulturološkoj, pa i političkoj – uistinu zatvorili vrata, ili ima i onih koji makar i ateisti bili, misle kako „treći put i Bog pomaže“?

Odgovore na ta pitanja potražili smo u razgovoru s autoricom spomenute izložbe Andrejom Smetko te povjesničarom i publicistom Ivom Bancem.

Pogledajte reportažu emitiranu u emisiji Pola ure kulture koju možete pratiti srijedom na HRT1 te na multimedijskoj usluzi HRTi:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!