Jesu li moderne crkve ružne i negostoljubive?

30.03.2018.

12:27

Autor: V.M./I.H./HRT

-

-

Foto: - / -

Nitko danas ne traži neku novu Baziliku svetog Petra u Rimu, ali moraju li baš moderne crkve biti nalik hangarima, skladištima i tvorničkim postrojenjima?
U prošlom, vrlo turbulentnom tjednu u kojemu se iznova ponavljalo kako Hrvatska tone u konzervativizam i klerikalizam, citirali se biskupi i spominjao Kaptol – posve neprimijećeno prošla je vijest da će Vatikan u svibnju prvi puta sudjelovati na Venecijanskom bijenalu arhitekture, i to s deset kapelica koje će projektirati slavni arhitekti.

Alarm se upalio kad je Vatikan zaključio da su moderne crkve ružne i negostoljubive za vjernike i da treba uspostaviti novi dijalog između svetoga i arhitekture. Istina, nitko danas ne traži neku novu Baziliku svetog Petra u Rimu, ali moraju li baš moderne crkve biti nalik hangarima, skladištima i tvorničkim postrojenjima?

Vatikanski kardinal Gianfranco Ravasi, kritičar novih crkava, slikovito je objasnio da su se umjetnost i religija u svjetskom trendu razvoda razvele početkom 20. stoljeća, te ih se sada pokušava nekako opet pomiriti.

U prošlom stoljeću u Zagrebu je izgrađeno 50-ak crkava. Ima tu svega: od monumentalnih zdanja koje izgledaju kao silosi među neboderima u Novom Zagrebu ili, pak, onih nalik na divlju gradnju u zagrebačkim predgrađima. Ima i svijetlih primjera poput Svete Mati slobode na Jarunu arhitekta Nikole Bašića ili župne crkve Blaženog Augustina Kažotića na Volovčici pokojnog akademika Borisa Magaša.

Kako je došlo do krize u sakralnoj arhitekturi i toga da nove crkve izgledaju poput garaža gdje se vjernici parkiraju pred Bogom za emisiju Pola ure kulture komentirali su arhitektica Zorana Sokol Gojnik, autorica nedavno objavljene knjige o sakralnoj arhitekturi Zagreba u 20. stoljeću, arhitekt i profesor na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu Boris Koružnjak i župnik Crkve svetog Blaža Zlatko Koren.

Naši se sugovornici slažu se u jednom: da bi se opet pomirile religija i sakralna arhitektura, i liturgičari i arhitekti trebaju razgovarati više - tako bismo na svijetu imali manje ružnih mjesta za molitvu.

Svakako, bit će zanimljivo vidjeti i kakva će rješenja kapelica na predstojećem Venecijanskom bijenalu arhitekture ponuditi najpoznatiji svjetski arhitekti.

Pogledajte reportažu iz emisije Pola ure kulture, koju možete pratiti srijedom na HRT1 te na usluzi HRTi:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!