17:03 / 21.03.2018.

Autor: T.V./Hina

Jo Nesb u Hrvatskoj od 8. do 11. lipnja

Screenshot: YouTube

Screenshot: YouTube

Foto: - / -

Jedan od najpoznatijih svjetskih pisaca trilera Jo Nesb, čiji su romani prevedeni na 50 jezika i prodani u više od 40 milijuna primjeraka, boravit će od 8. do 11. svibnja u Hrvatskoj.
Jedan od najpoznatijih svjetskih pisaca trilera Jo Nesb, čiji su romani prevedeni na 50 jezika i prodani u više od 40 milijuna primjeraka, boravit će od 8. do 11. svibnja u Hrvatskoj u sklopu svjetske promocije novoga romana 'Macbeth'.

Norveški pisac u Hrvatskoj gostuje u organizaciji izdavačke kuće Fokus, koja će njegovu verziju slavnoga Shakespeareova djela objaviti u isto vrijeme kad i ostali izdavači diljem svijeta. Nesb će u Hrvatskoj održati dvije promocije - 9. svibnja u Zagrebu, u Gradskom dramskom kazalištu Gavella, te 10. svibnja u Zadru, u Gradskoj knjižnici Zadar.

Pisanja 'Macbetha', suvremene verzije krvave drame Williama Shakespearea iz 1606., prihvatio se u sklopu projekta Hogarth Shakespeare osmišljenog u povodu 400. obljetnice smrti velikog engleskog pisca u kojemu je osam suvremenih autora preradilo slavna Shakespeareova djela. U projektu su, uz Nesba sudjelovali Margaret Atwood, Gillian Flynn, Tracy Chevalier, Jeanette Winterson, Howard Jacobson, Anne Tyler i Edward St. Aubyn.

Svoju verziju 'Macbetha' Nesb je smjestio u neimenovani lučki grad na početak sedamdesetih godina 20. stoljeća. U propalom industrijskom središtu na čelo policije dolazi Duncan, odlučan obračunati se s narko-bandama i dugogodišnjom korupcijom koja je tijekom desetljeća službe njegova prethodnika policiji posve vezala ruke. Duncan se nastoji okružiti dokazano nekorumpiranim policajcima, zbog čega na mjesto trećeg čovjeka u policijskoj hijerarhiji dovodi Macbetha, dotadašnjeg zapovjednika specijalaca. Potaknut napredovanjem, lažnim predviđanjima šefa narko-mafije Hekate te ambicijama svoje ljubavnice i vlasnice kasina Lady, Macbeth smišlja urotu da bi dospio na samo čelo policije i preuzeo vlast u cijelom gradu. Na tom putu neprestano raste broj onih koje treba ukloniti.

Mračan, uzbudljiv i na trenutke potresan, Nesbv roman problematizira temu vječne borbe za moć i cijene koju je čovjek za nju spreman platiti. Pritom autor majstorski plete priču vješto se referirajući na Shakespeareov klasik.

Jo Nesb autor je niza romana u kojima je glavni lik neprilagođeni detektiv Harry Hole - Šišmiš, Žohari, Crvendać, Nemeza, Đavolja zvijezda, Spasitelj, Snjegović, Leopard, Fantom, Policija i Žeđ te romana Sin, Ponoćno sunce, Krv na snijegu i Lovci na glave. Napisao je i pet romana za djecu o doktoru Proktoru.

Prije nego što je počeo pisati, Nesb je igrao nogomet za norveškoga prvoligaša Moldea, ali je zbog teške ozljede koljena u osamnaestoj godini morao prekinuti nogometnu karijeru. Nakon toga je tri godine proveo u vojsci, a zatim je upisao studij ekonomije i osnovao bend Di Derre. Iako je bend uskoro u Norveškoj postao vrlo popularan, Nesb je paralelno radio kao burzovni mešetar i financijski analitičar.

Ovo će biti drugo Nesbvo gostovanje u Hrvatskoj. Slavni je pisac u Zagrebu boravio 2013. godine u sklopu festivala Noir tijekom kojega je održao tribinu posvećenu globalnom uspjehu nordijskih krimića te je predstavio hrvatsko izdanje romana 'Snjegović', romana iz serije o Harryju Holeu po kojemu je poslije snimljen i film. Kako je strastveni penjač, boravak u Hrvatskoj iskoristio je i za obilazak nekih planinarskih lokacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!