17:25 / 18.10.2018.

Autor: V.M./HRT

Jubilarna 10. izložba hrvatskog dizajna

-

-

Foto: - / -

U Muzeju za umjetnost i obrt i Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi u Zagrebu večeras u 20 sati otvara se jubilarna deseta Izložba hrvatskog dizajna - izložbeni pregled najbolje hrvatske dizajnerske produkcije u protekle dvije godine.
U Muzeju za umjetnost i obrt i Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi u Zagrebu večeras u 20 sati otvara se jubilarna deseta Izložba hrvatskog dizajna -  izložbeni pregled najbolje hrvatske dizajnerske produkcije u protekle dvije godine.

Radove su odabrali selektori izložbe: Boris Greiner (grafički dizajner), Dejan Dragosavac Ruta (grafički dizajner), Vedran Kasap (produkt dizajner), Ana Labudović (grafička dizajnerica), Mario Lončarić (programer i UX konzultant), Tomislav Mostečak (modni dizajner) i Nika Pavlinek (dizajnerica),  objavili su organizatori izložbe iz Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD).

U sklopu ovog izdanja izložbe, koju HDD organizira od 1999. godine, predstavit će se 243 rada, od toga 212 profesionalnih i 31 studentski, a izložbu prati i novo izdanje publikacije Pregled hrvatskog dizajna na 480 stranica.

Odluku o nagradama izložbe donijet će Međunarodni ocjenjivački sud koji čine članovi Selekcijske komisije te dvoje inozemnih članova - Susan Sellers (SAD) i Slavimir Stojanović (Srbija), a objavljena će biti na otvorenju Izložbe 1718.

Dobitnik Nagrade za životno djelo HDD-a je Matko Meštrović o kojem je teoretičar Dejan Kršić zapisao: Meštrović kritički nastupa i prema velikim imenima dizajnerske prakse zapadnog svijeta, uključujući tu i Victora Papaneka i Buckminstera Fullera, zamjerajući im nedovoljnu odlučnost u propitivanju dominantnog kapitalističkog sustava. Njegova vječna radoznalost da proučava i pionirski promovira nove interpretacije odnosa društvene dominacije strukturno povezanih s kapitalističkim načinom proizvodnje odraz je njegovog nastojanja da se ta dominacija djelatno, kroz čovjekovo kolektivno samoodređenje i kroz sistem društvene proizvodnje, dokine.

Pregled nominiranih, kao i niz tekstova koji prate Izložbu hrvatskog dizajna 1718 možete pronaći na stranicama Hrvatskog dizajnerskog društva, a izložba će biti otvorena do 25. studenog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!