"Jugoplastika na krovu Europe"

02.10.2019.

16:15

Autor: Regina Zubanović/HRT

-

-

Foto: - / -

Pehar prvaka Europe, splitski su žuti toliko puta osvojili da su ga, iako je prijelazni, dobili u trajno vlasništvo.
Izložbom "Jugoplastika na krovu Europe" u Muzeju grada Splita, slavi se veliki jubilej današnjega Košarkaškog kluba Split - 30 godina od osvajanja prve titule europskih prvaka, nakon čega su je osvojili tri godine zaredom, što je najveći klupski uspjeh u Hrvatskoj.

Pehar prvaka Europe, splitski su žuti toliko puta osvojili da su ga, iako je prijelazni, dobili u trajno vlasništvo. I velikim uspjesima tu nije kraj kao ni zanimljivostima. Naime košarku su u Splitu prvi put zaigrale žene, i to nogometnom loptom.

- 1945. prvo su krenule žene u taj sport, igrale su na starom Hajdukovom igralištu s nogometnom loptom i gurali su je kroz obruč koji mi u Splitu zovemo gurla, kaže autorica izložbe Marija Plazibat.

Kao potpuni autsajderi splitski su žuti pokorili Europu potkraj osamdesetih i triput zaredom bili prvaci, što je najveći klupski uspjeh u Hrvatskoj.

- Sadašnje stanje je stanje koje obećava, to je najvažnije, klub je zauzeo politiku u kojoj promovira i odlučio se na razvijanje mladih igrača, kaže direktor KK Split Edo Blažević.

Za veliku obljetnicu još većeg uspjeha i fešta je velika: izložba, košarkaški turnir 200 splitskih školaraca, proslava u kazalištu i naravno na Gripama utakmica Splita i Zadra.

Uspjeh od prije tri desetljeća i trostruku krunu teško je nadmašiti, ali kad su splitski žuti u igri, želimo se svemu nadati. Sretno, žuti!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!