19:19 / 01.08.2020.

Autor: Matea Krmpotić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

'Julije Cezar u Egiptu' - ljubitelji opere uživali 4 i pol sata

-

-

Foto: - / -

Smiona i drukčija, na trenutke i šokantna, predstava počinje kao proba tijekom koje se pjevači prvi put „susreću" s orkestrom, odijevaju se na pozornici, a glazbenici u orkestru jedu banane kako bi podignuli razinu energije.
Kraj srpnja u riječkom HNK obilježila je premijera „Julije Cezar u Egiptu - iznova". Kao i prije četiri godine, u operi od gotovo četiri i pol sata uživali su brojni Riječani.

Tadašnju premijeru "Cezara" obilježio je riječki debi danas počasne članice Opere Diane Haller. Na riječkim daskama ta mezzosopranistica utjelovljuje Cezara, čiju su ulogu nekada pjevali kastrati.

- Za mene je to veliki užitak jer je to nešto što nikada neću moći biti u svom privatnom zivotu, pogotovo ne Cezar, zapravo velika je čast pjevati ovo remek djelo skladatelja GF Handela, naglasila je mezzosopranistica Haller.

Smiona i drukčija, na trenutke i šokantna, predstava počinje kao proba tijekom koje se pjevači prvi put „susreću" s orkestrom, odijevaju se na pozornici, a glazbenici u orkestru jedu banane kako bi podignuli razinu energije. Proba se zatim postupno pretvara u barokni spektakl.

- Mislim da je treći čin za neke u gledalištu šokantan jer prikazuje moguću budućnost našeg kazališta u Rijeci ali i uopće kazalista u svijetu s obzirom na pandemiju korone, predviđamo neke vrlo crne scenarije, naglasio je intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević.

Jakim solističkim imenima, u ovoj se operi prvi put pridružila i nacionalna operna prvakinja Dubravka Šeparović Mušović.

- Ova opera je poznata po tome što ima 4 mezzosoprana koji imaju koloraturne arije. Moja je uloga majčinska i nježnije, s ne toliko puno koloratura, ali rekla bih - jednako važna, istaknula je mezzosopranistica Šeparović Mušović.

Jedna od najizvođenijih opera u svijetu, koja traje 4 i pol sata,  u ovim izazovnim vremenima Riječanima je pružila pravi umjetnički užitak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!