Junakovićev "Breaking News" otvorio MUO

07.09.2020.

16:29

Autor: Maroje Vučičević/Dnevnik/IMS/Z.A./HRT

default error photo
Nakon gotovo pola godine i potresa u kojoj je zgrada teško oštećena - u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je prva manifestacija.
Zgrada Muzeja za umjetnost i obrt  jedna je od onih koje su bile teško pogođene potresom u Zagrebu. Zbog toga je taj muzej bio zatvoren šest mjeseci. A kasnije ga je "dotaknula" i  poplava. No danas je posebnom izložbom Muzej za umjetnost i obrt ponovo otvorio vrata.

Riječ je o izložbi skulptura i crteža jednog od međunarodno najpoznatijih hrvatskih ilustratora - akademskog kipara Svjetlana Junakovića. Postav pod naslovom "Breaking News" izvrsna je metafora stanja muzeja nakon potresa.
Junakovićevi radovi uvijek privlače slikovnom atmosferom i gotovo filmskim doživljajem. Tu je serija skulptura "Šibenik-Pušači" kao reinterpretacije vijenca sa šibenske katedrale kao i triptih koji je parodija Matisseove slike "Ples". Uvijek su zanimljiva i Junakovićeva preispitivanja klasičnih tema u radovima "Octopussy," "Casanova", te "Šampion lake kategorije."

- Govoriti o nečemu što ljudi već poznaju, ali kroz nekakav osobni stav i pogled na svijet - to je ono što mene najviše zanima. Tako radim knjige i ilustracije, ali i skulpture i crteže, objašnjava Svjetlan Junaković

Junaković autor je i mnobrojnih knjiga za djecu izdanih u više od 30 zemalja koje su dobile  desetke međunarodnih nagrada. Ova izložba, na koju je ulaz slobodan,  uz epidemiološke mjere opreza ostaje otvorena do 18. listopada. Ulaz je besplatan.

Nova izložbena sezona u MUO-u

Miroslav Gašparović, ravnatelj muzeja, najavio je gostujući u emisiji Dobro jutro, Hrvatska otvaranje izložbene sezone, a MUO u onom smislu kakav smo poznavali posljednjih 25 godina neće se više otvoriti. 

- U prvoj fazi odmah nakon potresa i nužne evakuacije, bila je  velika sreća da smo sve to mogli napraviti unutar samog objekta. Nismo morali u prvoj fazi ići van. Uspjeli smo zatvoriti sve velike i manje rupe koje smo imali na krovovima. Maknuli smo dimnjake koji su bili oštećeni. Važno je da smo zatvorili sve rupe na krovovima u sušnoj fazi travnja i početkom svibnja, tako da smo do prve kiše bili zatvoreni. Izbacili smo više stotina tona šute koje su bile po zgradi i uspjeli statički učvrstiti najugroženije zone. Sve to smo napravili prije ljeta i sada možemo mirno promišljati obnovu i sanaciju zgrada i krenuti u reorganizaciju. U potresu su najviše uništene uredske prostorije restauratorske radionice te je potrebna kompletna reorganizacija muzeja, kazao je.

Za sredinu listopada planirana je izložba "Protreseni MUO" jer se ove godine obilježava 140 godina rada MUO-a, a toliko je godina prošlo i od velikog potresa u Zagrebu. Cijeli razgovor pogledajte u videu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!