Jurju Lerotiću i "Sigurnom mjestu" nagrada za najbolju režiju u Beogradu

03.12.2022.

21:40

Autor: Hina/HRT/A.V.

Juraj Lerotić

Juraj Lerotić

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Redatelj Juraj Lerotić osvojio je jučer na završenom 28. Festivalu autorskog filma u Beogradu nagradu za najbolju režiju za film "Sigurno mjesto", što je jedanaesto priznanje filmu koji je trenutačno u kino distribuciji diljem Hrvatske, priopćeno je.

28. izdanje Festivala autorskog filma (FAF) održano je od 25. studenoga do 2. prosinca u Beogradu. Grand Prix Aleksandar Saša Petrović pripao je filmu "Da li ste videli ovu ženu?" Dušana Zorića i Matije Gluščevića.


Žiri natjecateljskog programa ovogodišnjeg FAF-a, u sastavu Teona Mitevska, Omar El Zohairy i Serge Bozon, u obrazloženju nagrade ističe kako se film "Sigurno mjesto" koristi "minimalizmom i veoma preciznom režijom kako bi napao temu kojoj nije lako pristupiti".

"Sigurno mjesto" napeta je i moćna drama temeljena na osobnom iskustvu redatelja Lerotića koja suočava gledatelja s uznemirujućom nemoći pacijenta, obitelji i čitavog zdravstvenog sustava pred destruktivnom snagom duševne bolesti, ali i s ustrajnosti bezuvjetne ljubavi.


Nagrada za najbolju režiju 28. Festivala autorskog filma u Beogradu jedanaesto je priznanje filmu koji je trenutačno u kino distribuciji diljem Hrvatske. "Sigurno mjesto" dosad je nagrađivano na renomiranim festivalima diljem svijeta - na Filmskom festivalu u Locarnu nagrade za najbolju režiju, najboljeg glumca (Goran Marković) i najbolji debitantski film, na Sarajevskom festivalu Srca Sarajeva za najbolji igrani film i za najbolju mušku ulogu (redatelj Lerotić), nagradu CICAE Međunarodne konfederacije umjetničkih kina te nagradu Cineuropa.


Na Zagreb Film Festivalu nagrađen je posebnim priznanjem u međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji, a proglašen je i najboljim filmom 32. filmskog festivala u Cottbusu te 33. ljubljanskoga filmskog festivala LIFFe.


Režiju i scenarij potpisuje Juraj Lerotić, koji je i glavni glumac, a uz njega glume Goran Marković i Snježana Sinovčić Šiškov. Producentica filma je Miljenka Čogelja. Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Marko Ferković, scenografkinja Jana Plećaš, a kostimografkinja Katarina Pilić.


Film je nastao u produkciji tvrtke Pipser, hrvatski koproducenti su Zelena zraka (Saša Ban i Nevenka Sablić), a pridruženi producent slovenska produkcija December. Distributer filma je Hulahop.


Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska radiotelevizija te Slovenski filmski centar.


Film "Sigurno mjesto" osvojio je i nagradu za razvoj projekta Eurimages Development Award u sklopu CineLink Co-production Marketa Sarajevo Film Festivala.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!