16:07 / 04.08.2020.

Autor: Sanja Najvirt/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Južnoafrički jednominutni film potukao jaku konkurenciju u Požegi

-

-

Foto: - / -

Iako je zbog pandemije nacionalni festival jednominutnog filma održan s mjesec i pol zakašnjenja, Požega mu je ipak bila domaćin.
Iako je zbog pandemije nacionalni festival jednominutnog filma održan s mjesec i pol zakašnjenja, Požega mu je ipak bila domaćin. I to 28. put zaredom.

U utrci za najbolje jednominutno filmsko ostvarenje sudjelovali su ove godine prvi put. I do nogu potukli jaku konkurenciju iz čak 40 zemalja. Riječ je o južnoafričkim autorima čije je igrano filmsko ostvarenje "Foxtrot alpha" osvojilo Grand prix. I to jednoglasnom odlukom međunarodnog žirija.

- I onda su on line usuglasili svoje stavove, tako da smo došli i do nagrađenih, ove godine nema nagrade publike iz razumljivih razloga koje se ne bi uklopile u ove mjere, rekao je Željko Balog, direktor Hrvatskog festivala jednominutnog filma.


Ali se itekako dobro uklopilo gledanje projekcija u "drive in" obliku. Za one koji preferiraju klasični ugođaj - bilo je na raspolaganju stotinjak sjedećih mjesta s potrebnim razmakom. Ove godine zemlja partner bila je Poljska, čiji je jednominutni dokumentarac "Tvoji zubi izgledaju ljepše" odnio prvu nagradu žirija. I dok zbog tzv. korona krize nije bilo stranih autora, našlo se onih domaćih.

- Na žalost, zbog cijele ove situacije nema one sjajne energije koja je bila ranije, nema svih ljudi, ali kao da su tu, šteta je, ali Požega čvrsto drži primat u svijetu bez problema, rekao je Saša Zec, autor iz Zagreba.

A potvrđuje to i žanrovska raznolikost - od animiranih, eksperimentalnih do dokumentarnih i igranih formi. Od gega do sasvim ozbiljne tematike. Čak 470 ostvarenja sa svih kontinenata. Jer humor i umjetnost ne poznaju granice čak ni onda kada ih postavi harajuća korona.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!