Južnoafrički zbor Soweto u Lisinskom

06.11.2022.

20:26

Autor: Mirna Farkaš Salamon/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Južnoafrički zbor Soweto u Lisinskom

Južnoafrički zbor Soweto u Lisinskom

Foto: Dnevnik / HRT

Vedre poruke nade, vjere i radosti omotane u inspirativni afrički gospel. Trostruki dobitnik nagrade Grammy - Soweto - jedan je od najpoznatijih južnoafričkih zborova. Večeras u Lisinskom nastupa drugi put.

Petnaestak vrhunskih pjevača u šarenoj odjeći ritmično i pomalo hipnotično spaja tradicionalnu i suvremenu afričku glazbu. Pjevaju na šest od jedanaest službenih jezika Južne Afrike.

- Pjevamo pjesme uz koje smo odrasli te tradicionalne afričke, ali i modernu američku glazbu, rekla je Mary Mulovhedzi.

- Ponosni smo na to što pjevamo u Sowetu, i mi i naše obitelji. Nikad nisam mislila da ću putovati svijetom, pjevati, dijeliti našu povijest i pjesme, ljubav koju imamo mi Afrikanci. Ponosni smo što mlađim naraštajima dajemo nadu da i oni, kad odrastu, mogu biti poput nas, naglašava.

Za pjevače je nastupanje sa zborom poput sna, jer, kažu, upoznaju različite kulture, ali i mnogo zanimljivih ljudi. Soweto je tijekom dvadeset godina, koliko djeluje, nastupao s mnogim svjetski poznatim glazbenicima, poput Arethe Franklin, Roberta Planta i Petera Gabriela. Osvojio je čak tri Grammyja. Poznat je i po humanitarnom radu, surađuje sa zakladom Nkosi's Haven Vukan za nezbrinutu djecu te majke i djecu oboljelu od AIDS-a.

- Predivno je kad možemo pomoći nekome tko nema mnogo. Djeca kojoj pomažemo nemaju ništa, nikad nisu upoznala roditelje. Mi se igramo s njima, družimo se, učimo zajedno, kaže Ipeleng Moshe.

- Pokazujemo da je glazba život. Glazba govori predivnim univerzalnim jezikom koji razumiju i djeca u Africi i publika u Europi, dodaje.

Rasprodani koncerti zbora Soweto slavlje su ljubavi i oda slobodi, pa je i turneja jednostavnog naziva Freedom - sloboda, u sklopu koje nastupaju u dvorani Lisinski u Zagrebu, posvećena Nelsonu Mendeli i stotoj obljetnici njegova rođenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!