Kako baki objasniti što je streaming?

27.10.2021.

14:50

Autor: Kod nas doma/HTV

Čini se kao da danas svi streamaju. No kako jednoj baki objasniti što je streaming?

Čini se kao da danas svi streamaju. No kako jednoj baki objasniti što je streaming?

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Za one koji ne znaju, "bindžanje" je popularni naziv za gledanje epizoda serija jedne za drugom. Prije se omiljena serija iščekivala danima. Danas je sve na dohvat ruke.

- Prije smo serije komentirali u društvu, kafiću, na poslu, u školi. Danas ih komentiramo na društvenim mrežama i samim time je i publika puno veća - komentirao je za emisiju Kod nas doma Dragan Petric, tech influencer.

Razvoj tehnologije iznjedrio je streaming servise. 

- Znam nekada po 30,40 minuta tražiti koji film da pogledam, na kraju ništa ni ne pogledam jer znam da ga mogu pogledati za 5 ili 10 dana! - komentira Nikola Vuić.

Čini se kao da danas svi streamaju. No kako jednoj baki objasniti što je streaming?

"Draga bako, streaming je mogućnost da pogledaš svoju omiljenu seriju i željeni film, bez da ga odeš posuditi u videoteku" - tako bi joj objasnio Dragan Petric.

- DVD-ovi i CD-ovi su nestali jer su oni naprosto bili fizički medij za pohranu sadržaja. Danas sve to možemo čuvati digitalno, u cloudu - dodaje.

Iz digitalnog oblaka spuštamo se na zemlju i bacamo u potragu za fizičkim medijima. Cilj - ostvaren! Ekipa emisije Kod nas doma posjetila je posljednju videoteku u Zagrebu i jednu od četiri preostale u Hrvatskoj.

- Pomor videoteka i CD shopova bio je negdje 2010. Doslovno preko noći. Kad su ljudi dobili flat internet, to se masovno gledalo i skidalo. Trudimo se da imamo apsolutno sve i onda mi se dogodi da mi se ogrebe disk, potrga, pukne... Onda dobijem slom živaca jer ga nemam više gdje nabaviti!, kaže Marko Jantol, vlasnik videoteke.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!