Kako bi se Julije Cezar snašao u današnjoj politici?

01.06.2021.

12:36

Autor: Tanja Kuturovac/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

 "Julije Cezar"

"Julije Cezar"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U karlovačkom Zorinu domu premijerno je izvedena predstava "Julije Cezar" redatelja i autora adaptacije Ivana Đuričića. Odličan spoj redateljeve želje da kad-tad izvede taj Shakespeareov klasik i karlovačkoga glumačkog ansambla rezultirao je predstavom koja se svojom aktualnošću izvrsno uklopila u vrijeme izbora.

Politika je svuda oko nas, a posebice u predizborno vrijeme. Shakespeare je pisao o politici svoga vremena, a redateljeva je ideja bila - uklopiti to u današnje doba.


Kako mu je uspjelo, provjerila je ekipa Vijesti iz kulture:

Redatelj i autor adaptacije Ivan Đuričić ističe da su cijeli komad prebacili u 21. stoljeće.


-  S obzirom na to da su Shakespeareovi likovi na taj način postali suvremeni političari, novinari i svi ostali akteri poltičkih zbivanja, tako smo i građanski rat u ovoj drami pretvorili u predizbornu kampanju i izbore i onda je najlogičnije bilo zapravo da premijera bude upravo u vrijeme lokalnih izbora, kaže Đuričić.


Predstava vas vodi iza vrata aktera političkih igara. Tako se gledatelj tjera na razmišljanje o politici, što je i cilj predstave. 


- Ima puno materijala iz kojih smo vukli inspiraciju, makar se ne referiramo ni na koga točno. Više je to naš zamišljeni svijet, ali, kao što sam rekla, da ima inspiracije posvuda oko nas, ima, izjavila je glumica Petra Cicvarić.

Galerija
Petra Cicvarić, Foto: Vijesti iz kulture/HRT
Andro Damiš, Foto: Vijesti iz kulture/HRT

"Julije Cezar" na pozornici klasik je koji mnogim glumcima predstavlja profesionalni izazov. 


- Odmah sam se uhvatio u koštac s tim i od prve probe do danas stvarno želim pokazati i samom sebi da se mogu nosit s jednom takvom ulogom, kaže glumac Andro Damiš.


Osim glumaca karlovačkog ansambla, u video ulogama pojavljuju se i Enes Vejzović kao Julije Cezar, Vili Matula, Peđa Gvozdić, Una Radić i drugi. Predstava će na repertoaru karlovačkog Zorin doma biti u lipnju.

Galerija
Julije Cezar, Foto: Vijesti iz kulture/HRT
Julije Cezar, Foto: Vijesti iz kulture/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!