Kako će izgledati "novo normalno" u kinodvoranama?

13.08.2020.

10:35

Autor: I.D./Leon Čuljak/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

default error photo
Online kupovina ulaznica, nošenje zaštitnih maski, držanje određenog razmaka,... Nekoliko je epidemioloških preporuka kojih se treba pridržavati u kinodvoranama.
Ovih dana mnoge je razveselila vijest da kinodvorane ponovno otvaraju svoja vrata posjetiteljima. No u kino se zasigurno neće moći kao ranije. Svi posjetitelji morat će se pridržavati strogih epidemioloških mjera.

- Preporučuje se u svakom slučaju beskontaktno plaćanje, preporučuje se online kupovina ulaznica. S druge strane, ulaznice će se nuditi onako kako bude pružač usluge omogućio broj sjedala - u kinu mora biti i određeni razmak postignut, rekla je za emisiju Dobro jutro, Hrvatska dr. Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a.

Taj razmak, dodala je, neće biti potreban za sve one koji zajedno dođu u kino, tj. kupe ulaznice. Stoga će primjerice roditelji s djetetom, djevojka i dečko, prijatelji - moći u kinu sjediti jedan do drugoga.

- Preporučuje se isto tako, premda u mjerama ne piše, ali s obzirom na to da se maske moraju nositi u trgovačkim centrima te da se multiplexi nalaze u trgovačkim centrima - onda se preporučuje i nošenje maski, osim u onim okolnostima kada se jedu kokice, piju napitci, rekla je Bubaš i dodala:

-  S obzirom na to da će se u tim okolnostima hrana prinositi prstima u usta, onda će onaj koji pruža uslugu nakon svake kino predstave dezinficirati sjedala i prostore koji se dodiruju rukama, odnosno sve površine koje se često dodiruju.

U prostorima ispred same kinodvorane u kojima se nude hrana i piće, posjetitelji će se također morati pridržavati novih preporuka.

- Tu će osoba koja čeka na red morati držati od ostalih određenu udaljenost, i kao drugdje u Europi, i ovdje se preporučuje isto tako da kino predstave ne počinju u isto vrijeme u određenom kinu, rekla je dr. Bubaš.

Time bi se, kazala je, smanjilo miješanje ljudi na jednom mjestu, na onim prostorima gdje moraju biti zajedno i na kojima se ne može izbjeći susret većeg broja ljudi.

Mjerenje temperature prije ulaska u kinodvoranu, ipak će ostati odgovornost na onome tko kupi ulaznicu, odnosno dođe u kino.

- Da si kod kuće izmjeri temperaturu i da ne dođe ako vidi da se ne osjeća dobro, rekla je Bubaš.

Kada će ove epidemiološke mjere stupiti na snagu -  ovisi o kino operaterima - njihovoj spremnosti da krenu u cijelu tu "novo normalnu priču".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!