Kako je Hamlet odolio iskušenjima vremena?

24.01.2018.

14:00

Autor: Karolina Lisak Vidović / V.M.

Nataša Govedić

Nataša Govedić

Foto: - / -

Da se kojim slučajem izvanzemaljci spuste na Zemlju i da od nas traže da im damo jednu knjigu umjetničke književnosti, mnogi bi se sigurno odlučili za Shakespeareova „Hamleta".
Da se kojim slučajem izvanzemaljci spuste na Zemlju i da od nas traže da im damo jednu knjigu umjetničke književnosti, mnogi bi se sigurno odlučili za Shakespeareova „Hamleta.

To djelo jedno je od ključnih narativa zapadne civilizacije. Od krvave melodramatične fabule, dostojne kriminalističkog romana, Shakespeare je stvorio jednu od najpotresnijih tragedija na svijetu.

Engleski bard napisao ju je na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće, a ona nas ni dan danas ne prestaje intrigirati. Od svih likova koje je Shakespeare oblikovao, Hamlet je najpoznatiji i najcitiraniji: Zagonetka znanstvenicima, a izazov umjetnicima, pa tako i velikanu slovenskog glumišta Radku Poliču.

Zašto je preživjela sva ta stoljeća, što je tako privlačno u njoj? Kako odolijeva iskušenjima vremena? O tome smo u emisiji Što je klasik?, koju emitiramo utorkom na HRT3, razgovarali s teatrologinjom Natašom Govedić i dramskim umjetnikom Radkom Poličem.

Emisiju Što je klasik? posvećenu Hamletu pogledajte na usluzi HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!