Kako je izgledao prvi sportski teren u Zagrebu?

12.03.2022.

12:47

Autor: Kod nas doma/HRT

U Etnografskom muzeju u Zagrebu predstavljena je zanimljiva izložba pod nazivom "Sport kao igra"

U Etnografskom muzeju u Zagrebu predstavljena je zanimljiva izložba pod nazivom "Sport kao igra"

Foto: Kod nas doma / HRT

U Etnografskom muzeju u Zagrebu predstavljena je zanimljiva izložba pod nazivom "Sport kao igra" autora Marina Sutlarića. Posjetitelji će tako, primjerice, imati prilike fotografiju jednog od prvih sportskih terena u Zagrebu.

- Lokacija je iza današnjeg muzeja Mimara, odnosno srednjoškolsko igralište u Zagrebu. Snimio ju je Željko Pajvot i uhvatio je nevjerojatan trenutak dječaka u igri, kaže Sutlarić.

Uz fotografije, mogu se vidjeti i artefakti korišteni za razne sportove – tu je i štap od bambusa s kraja 19. stoljeća koji se koristio za skijanje.

Štap je s tečaja na Cmroku - to je bio prvi tečaj skijanja u Hrvatskoj, kojeg je pokrenuo Franjo Bučar. Tada se skijalo potpuno drugačije. Zanimljiv je podatak i da se golf nekad igrao u parku Maksimir.

- Većina livada su nekad bili golf tereni. Možemo vidjeti predmete od Tantoninija – poznatog slikara koji je bio član kluba i napravio je njihov kompletan vizualni identitet, objašnjava Sutlarić za meiisju Kod nas doma.

Još jedan zanimljivi artefakt je bicikl s kraja 19. stoljeća., na kojem se, kaže Sutlarić, lomilo mnogo kostiju.

Izložba će biti otvorena za sve posjetitelje do 20. ožujka, a koliko je zanimljiva govori i oduševljenje učenika OŠ Milka Trnina iz Križa. 

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!