Kako je Martina pobjegla s Filipom na Zrće

14:57 / 27.09.2018.

Autor: V.M./M.Nj./HRT

Romina Tonković

Romina Tonković

Foto: - / -

Novi film Arsena Antona Ostojića 'F20' priča je koja se iz ljetne ljubavne avanture pretvara u noćnu moru. Uoči današnjeg početka prikazivanja u hrvatskim kinima donosimo reakcije sa zagrebačke premijere filma.
Novi film Arsena Antona Ostojića 'F20' priča je koja se iz ljetne ljubavne avanture pretvara u noćnu moru. Uoči današnjeg početka prikazivanja u hrvatskim kinima donosimo reakcije sa zagrebačke premijere filma.

Nisam očekivala ovako dobar film, a ni to da imamo toliko kreativnih mladih ljudi; drugačiji nego što su do sada bili naši filmovi; jako pozitivno - ima neku svjetsku notu u čitavoj priči, radnja je super, dijalozi su fenomenalni za razliku od većine hrvatskih filmova; ja sam siguran da će imati kino uspjeh,  neke su to od reakcija premijerne publike koja je film prihvatila odlično.

Zanimljivo je to da je film nastao u nezavisnoj produkciji, a, iako ga je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) tri puta odbio na natječaju, kritika je dignula palac gore već od projekcije za novinare.

Pročitajte što o filmu misli naš filmski kritičar Ivan Žaknić:
O identitetu ili na putu za Zrće Protagonistica filmske priče Martina ljeto krati raznoseći pizze u očevoj pizzeriji, a Filip vrijeme ubija uz videoigrice. Spaja ih dostava dvije pizze dnevno. No, nakon što Martina odluči ocu ukrasti novac i pobjeći s Filipom na Zrće - raspleće se naziv filma: 'F20'.

Naslov, naime, krije dva značenja: prvo je Filipov nadimak u igrici, a drugo šifra za shizofreniju. Psihološki je to triler - film koji nimalo ne djeluje kao niskobudžetni, što zapravo jest.

Film je pripremljen, produciran i obrađen bez HAVC-a, isključivo privatnim novcima. Ponosni smo i na to što smo videoigru 'Scum', koja je sada planetarno popularna, prepoznali prije 10 mjeseci,  kaže redatelj filma Arsen Anton Ostojić.

Iako je namijenjen mlađoj generaciji, film nije za mlađe od 15 godina. Nastupaju odreda debitanti koji su prije 2 godine počeli rad na ovom filmu.

Prva scena, koja otvara film, moj je prvi susret s kamerom, glumom i setom - tako da mi je to baš prvi, prvi put,  otkriva Lana Ujević koja tumači ulogu Irene, a filmska Martina, mlada glumica Romina Tonković, pak, ističe: Bilo je teških scena jer se nije sve u kontinuitetu snimalo. Jedan dan smo zaljubljeni, a onda se drugi dan događa neko ludilo.

Meni je drago što smo Romina i ja imali tu slobodu redatelju reći kako bismo mi izmijenili, odigrali ili izgovorili neke situacije,  ističe Filip Mayer, čiji filmski lik ima isto ime.

'F20' pridružuje sa sada već plejadi domaćih naslova zbog kojih više nikako ne stoji poštapalica 'ah, taj hrvatski film'...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!