Kako se mijenja muzejska djelatnost?

20.05.2019.

12:17

Autor: Mirna Farkaš Salamon/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Kakva je budućnost muzejske djelatnosti doznali smo u razgovoru s predsjednicom Svjetske muzejske organizacije Suay Aksoy, koja je u sklopu turneje u povodu Međunarodnog dana muzeja, obilježenog 18. svibnja, posjetila Zagreb.
Kakva je budućnost muzejske djelatnosti doznali smo u razgovoru s predsjednicom Svjetske muzejske organizacije Suay Aksoy, koja je u sklopu turneje u povodu Međunarodnog dana muzeja, obilježenog 18. svibnja, posjetila Zagreb.

Ubrzani razvoj društva prate i promjene u muzejskoj djelatnosti, a na koji način - najbolje zna predsjednica Svjetske muzejske organizacije Suay Aksoy:

- Sve se promjene u društvu osjete i u muzejima. Iako ne možemo naglo mijenjati definiciju muzeja, morat ćemo je redefinirati i obratiti pozornost na rizike koje nosi današnjica, poput terorizma i klimatskih promjena.

U kojem se smjeru mijenja muzejska djelatnost?

-
 Pitanja poput rodne ravnopravnosti i ljudskih prava ušla su i u muzeje, jer muzeji su institucije kojima se najviše vjeruje, što nosi veliku odgovornost. Zato se trudimo biti društveno relevantni.

A kako se mijenjaju muzeji?

-
Uz osnovnu djelatnost muzeji postaju forumi za razgovore o temama koje zanimaju zajednicu u kojoj je muzej. Naravno, sada smo u digitalnom dobu, mnogo se građe digitalizira i moramo se prilagoditi novoj stvarnosti.

Muzeje uglavnom financiraju gradovi i države, no zašto je važno da se sve više pozornosti pridaje prikupljanju novca iz privatnog sektora i raznih fondova?

- Za muzeje je važno da ulaganjem u svoju infrastrukturu zapravo urede i omoguće dolazak korisnika i dostupnost građe u svojim prostorima.

Etnografski muzej u Zagrebu počeo je s obnovom iskoristivši upravo novac iz europskih fondova.

- Ovogodišnja tema međunarodnog dana muzeja je 'Museums as future hubbs', dakle ipak se očekuje da muzeji generiraju neke nove, inovativne kreativne prakse koje će zaživjeti u budućnosti i omogućiti njihovo bolje repozicioniranje i osvježenu ulogu u društvu, napomenula je Gorjanka Horjan, ravnateljica Etnografskog muzeja te predsjednica ICOM-a za jugoistočnu Europu.

Hrvatski su muzeji često nagrađivani zbog svoje inovativnosti: spomenimo samo Muzej prekinutih veza, Muzej betinske drvene brodogradnje te lošinjski Muzej Apoksiomena.

Upravo je potonji ove godine nominiran za prestižnu nagradu za Europski muzej godine, koja će se dodijeliti u Sarajevu sljedeći tjedan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!