Kako se živjelo u doba hrvatskih kraljeva i knezova

06.06.2023.

11:05

Autor: Tatjana Lisičin/Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

Izložba u Splitu

Izložba u Splitu

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U sklopu obilježavanja 130. godišnjice osnutka, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu javnosti je ponudio iznimno zanimljivu izložbu.

"Chroatorum bellatores - ratnici u ranom srednjem vijeku" izložba je koja sustavno obrađuje temu ranosrednjovjekovnih hrvatskih ratnika. Svjedoci početaka hrvatske državnosti do 11. stoljeća publici su predstavljeni na pitak i pristupačan način.

Izložbu je obišla i ekipa Vijesti iz kulture:

Tisuću i pol eura u ranom srednjem vijeku vrijedilo je tri solida, za koliko se mogla kupiti krava. Naoružani ratnik i konji bili su puno skuplji. Što se u doba hrvatskih knezova i kraljeva cijenilo i kako se živjelo, izložba prikazuje na nadasve zanimljiv način.

- Izašla je ideja iz naših radionica da se ova izložba prikaže kao nekakav strip koji bi se mogao iščitavati, a po tomu bi se iščitavao materijal, pa strip, pa materijali i to je kombinacija koja je, mislim, ispala zanimljiva za širu javnost, smatra Deni Tojčić, kustos u MHAS-u.

Uz originalni mač kneza iz devetoga stoljeća, prikazana je i drevnom tehnologijom izrađena njegova replika.

"Chroatorum bellatores"

"Chroatorum bellatores"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

- To je stotinjak artefakata - od Karlovca, preko Umaga, Zadra, Šibenika do Splita, Sinja.... Tako da smo uistinu na jedinstven način uspjeli prikazati taj vrlo interesantan dio hrvatske povijesti, ističe dr. sc. Miroslav Katić, ravnatelj MHAS-a.

Izložba je dio projekta Regnum Croatorum koji Splitsko dalmatinska županija financira kroz program "Oživljene povijesti i eksperimentalne arheologije."

- To je, inače, jedan vrlo specifičan program, jedini takav u Hrvatskoj. Mi smo prva županija koja najveći dio sredstava ulaže u arheološki turizam. Prepoznali smo tu granu selektivnog oblika turizma, razvijamo je, valoriziramo i financijski podupiremo kad god to možemo, napominje Matea Dorčić, pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo SDŽ-a.

Rekonstrukciju glave ratnika prema kosturu lubanje, pozlaćenu ratničku opremu, oružje i brodove, te prikaz kralja s pratnjom nudi izložba koju vrijedi posjetiti. Otvorena je do kraja godine. 

"Chroatorum bellatores"

"Chroatorum bellatores"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!