12:02 / 03.06.2020.

Autor: Željka Lopac Purković/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Kako tišina postaje vidljiva?

-

-

Foto: - / -

U riječkome MMSU-u otvorena je izložba ‘Tko je dozvao tišinu’. Riječ je o izboru radova iz muzejske zbirke nastalih u posljednjih stotinjak godina. Željelo se izložene radove smjestiti u današnjicu, u svijet koji je zbog virusa okrenut naglavačke.
U riječkome Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvorena je izložba ‘Tko je dozvao tišinu’. Riječ je o izboru radova iz muzejske zbirke nastalih u posljednjih stotinjak godina. Željelo se izložene radove smjestiti u današnjicu, u svijet koji je zbog virusa okrenut naglavačke.

Tom je izložbom tišina postala vidljivom: bilo da je riječ o doslovnoj - prazne ulice, otvoren prostor, mrtva priroda, bilo da je riječ o konceptualnim radovima koji kritički pristupaju društvenim temama.

- Prekrasna je izložba. Eto, trebalo nam je nešto nakon dužeg vremena, nakon ove korone, da ipak malo izađemo iz ove ljušture i da malo pogledamo ovu tišinu, kaže jedna od posjetiteljica.

Izložena su ulja na platnu, grafike, fotografije, jedna skulptura: Ideju za ovu izložbu je zapravo dobio Slaven Tolj koji je ujedno i autor odabira i autor koncepcije samog postava. Izložba okuplja radove koji su nastali u širokom vremenskom periodu različitih autora, od onih klasičnijih do suvremenih konceptualnih, napominje Vilma Bartolić, viša kustosica u MMSU Rijeka.

Tako je iz fundusa Muzeja izronila 'Gospođa Tartaglia na odru' Vlahe Bukovca, 'Mrtva priroda' Josipa Vanište, 'Motiv iz Rijeke' Vladimira Udatnija, 'Zadušnica' Krste Hegedušića, skulptura 'Mladi Dioklecijan' Ivana Kožarića, sveukupno djela 25 autora koji se koriste različitim vizualnim, stilskim jezikom.

Izložba će biti otvorena do 15. srpnja, a obišla ju je ekipa Vijesti iz kulture:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!