17:41 / 04.01.2018.

Autor: Ksenija Foretić/M.Š.

Kako ukrasti mjesec?

-

-

Foto: - / -

Kako ukrasti mjesec? Otkrivamo u priči o dizajnerskom studiju grupa i svjetiljci koja stvara trag svijetla nalik mjesecu...
Kako ukrasti mjesec? Otkrivamo u priči o dizajnerskom studiju Grupa i svjetiljci koja stvara trag svijetla nalik mjesecu...
Svjetiljka koja stvara trag svjetla nalik mjesecu i njegovim mijenama predstavljena je u Hrvatskom dizajnerskom društvu. Baluna je rad dizajnerskog studija imenom Grupa. Ime Baluna je zapravo igr riječi jer imamo tu sferu staklenu kuglu koja podsjeća na balon, ali opet  odraz svjetla koji se dobiva dok lampa svijetli i sjenilo skriva jedna dio kugle podsjeća na mladi mjesec i tako je nastalo ima Baluna, otkriva dizajner Filip Despot.
Na izložbi Anatomija dizajna hrvatski dizajneri ispričali su priču o nastanku jednog proizvoda i pokazali kako dizajnirati, ali i proizvoditi danas u Hrvatskoj. Iza njih je desetljeće iskustva, brojni uspjesi, a među prvim dizajnerima nove generacije pokrenuli su samoinicirane projekte i vlastitu proizvodnju. Ekipa Dobrog jutra posjetila ih je u njihovom radnom prostoru, u ambijentu ispunjenom predmetima nastalim u važnim formativnim godinama za suvremeni hrvatski dizajn. I saznala kako je nastala Baluna. Izložba Anatomija dizajna prikazuje nastanak jednog proizvoda. Baluna je nastajala nešto više od dvije godine…  sve skriveno unutar tijela i forme lampe, a na izložbi smo tu jednu lampu – zidnu verziju balune prikazali u instalaciji eksplodiranog prikaza. Tako da se može vidjeti pojedina komponenta i što sve stoji iza takvog jednog proizvoda,  objašnjava Filip.
Grupa kao studio postoji već 10 godina, u njemu još rade Tihana Taraba i Ivana Pavić. Prije nekih 5 godina odlučili smo pokrenuti vlastiti brend pod kojim zapravo proizvodimo  najviše odnosno isključivo rasvjetna tijela i to se dogodilo iz razlog ajer nije bilo nekih proizvođača kojima bi mi ponudili tu rasvjetu da proizvodi za nas,  ističe Tihana. Baluni prethodi nekoliko proizvoda ovog dizajnerskog trojca. Točnije - nekoliko svjetiljki. Model lampa je čisto bila izričaj tadašnjega vremena zato što smo tada bili u situaciji da smo promišljali što si možemo utom trenutku priuštiti, ali ne samo financijski nego što se tiče i same izrade,  naglašava Ivana.
Anatomija jednog dizajna pokazuje: koliko je kompleksno svjetlo smjestiti u svjetiljku. I u ovom slučaju gotovo ukrasti mjesec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!