Karlovy Vary: održana svjetska premijera hrvatskog filma "Zbornica"

24.08.2021.

09:48

Autor: Maroje Vučičević/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Marina Redžepović i Sonja Tarokić

Marina Redžepović i Sonja Tarokić

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Još jedan veliki uspjeh za hrvatski film. Debitantski dugometražni igrani film Sonje Tarokić "Zbornica" svjetsku je premijeru imao na prestižnom festivalu u Karlovym Varyma u Češkoj, i to u sklopu glavnog natjecateljskog programa. 

Publika je dugim pljeskom nagradila ekipu filma predvođenu redateljicom Sonjom Tarokić, producenticom Ankicom Jurić Tilić i glavnom glumicom Marinom Redžepović.


Atmosferu s premijere donose Vijesti iz kulture:

Priča o pedagoginji Anamariji koja suočena s ograničenjima školskog sustava kreće u vlastitu borbu dirnula je publiku u Karlovym Varyma jer problemi su svagdje slični.


- Kroz priču o mikorkozmosu, kroz tenzije unutar radnog mjesta film govori o zajednici, o tomu kako nas nekad ljudi oko nas mogu biti veliki teret, a istovremeno možemo s njima suosjećati, kaže redateljica Tarokić.


Za glumicu Martinu Redžepović gostovanje u Češkoj izazvalo je predivan osjećaj:


- Pogotovo zato što sam prvi put vidjela kompletno gotov film. Predivna je bila projekcija, srdačna i vrlo topla. Jako sam sretna, izjavila je Redžepović.


Zbog pandemije premijera filma iščekivala se čak 11 mjeseci i sada su okolnosti napokon sazrele.


Festival u Karlovym Varyma najstariji je i najvažniji u jugoistočnoj Europi. Dugo nismo imali predstavnika u glavnom programu, u kojem se 12 filmova bori za glavnu nagradu - Kristalni globus. Time je ovaj uspjeh u ovim vremenima još veći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!