Kazališna premijera: 'Višnjik' izveden na Zoomu

28.12.2020.

11:17

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

default error photo
'Višnjik u Višnjiku' novi je autorski projekt redatelja Bobe Jelčića u kojem je kazališnu pozornicu zamijenio virtualnom. Ništa novo, reklo bi se, jer no Jelčić je, ipak, otišao korak dalje.
'Višnjik u Višnjiku' novi je autorski projekt redatelja Bobe Jelčića u kojem je kazališnu pozornicu zamijenio virtualnom. Ništa novo, reklo bi se, jer ovo je vrijeme pomalo već donijelo inflaciju predstava na internetu, no Jelčić je, ipak, otišao korak dalje.

Ako se konferencije, sastanci pa čak i sjednice vlade održavaju putem Zoom aplikacije, zašto se ne bi mogla održati i jedna kazališna predstava - štoviše, njezina premijera.

Može li se kazališna predstava održati s pomoću Zooma - internetskog alata za videokonferencije? Redatelj Bobo Jelčić tvrdi da može.

- Mislim da je najvažnije što smo uspjeli ući u neki novi prostor, u neki novi sistem, u neki novi model - ne znam kako da to nazovem - u komu do sad nismo bili i u njemu stvoriti nešto što se zove kazalište, smatra Jelčić.

Projket, nastao u produkciji kazališne skupine de facto, temelji se na Čehovljevu dramskom tekstu 'Višnjik'. Predložak je ogoljen i sudjeluju samo ključni likovi predloška - vlasnici višnjika koji nisu u stanju gospodariti imanjem, baš kao što glumci s pomoću Zooma ne gospodare scenom.

- Iskustvo igranja predstave na Zoomu je kao da sjedite na psihijatrijskom kauču i ne vidite psihijatra i ne znate koliko zapravo ljudi čuje i vidi vašu intimu, komentira glumac Jerko Marčić.

Glumica Petra Svrtan obrazlaže to situacijom u kojoj je riječ o filmskom kadru koji ulazi svojim objektivom u njihove intimne živote i prikazuje prostore u kojima žive.

Pasivnost likova odražava društvenu ravnodušnost jer iako su pozvani reagirati, to ne čine - čak ni virtualno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!