19:55 / 15.04.2020.

Autor: V.M./N.M.B./HRT

Kazališni festival koji se preselio na radio valove

-

-

Foto: - / -

HRT i Odjel drama Hrvatskoga radija ostvarili su zanimljivu međunarodnu suradnju unatoč pandemiji. Na ovogodišnjem 25. Festivalu HAPS, koji se održava u Crnoj Gori od 15. do 30. travnja, naša kuća sudjeluje s tri radio drame.
HRT i Odjel drama Hrvatskoga radija ostvarili su zanimljivu međunarodnu suradnju unatoč pandemiji. Na ovogodišnjem 25. Festivalu HAPS, podnaslovljenom 'Migracije - malo pojačaj radio', koji se održava u Crnoj Gori od 15. do 30. travnja, naša kuća sudjeluje s tri radio drame.

25. Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti
izvorno su festival koji okuplja kazališta iz regije. Premda su organizatori na isti način planirali i ovogodišnje izdanje zbog aktualne situacije s pandemijom COVID -19 suočili su se sa činjenicom da publika neće moći doći u kazalište niti će kazališta moći gostovati na festivalu.

Umjesto da festival u potpunosti otkažu odlučili su se na radikalan , ali zanimljiv potez: umjesto kazališnih predstava publici su odlučili ponudili radiodrame.

Na valovima Radija Crne Gore, Radio Herceg Novog i studentskog Radija Krš na kojima se emitira program festivala HRT sudjeluje s tri radio drame: 'Bizantska soap opera' autorice Jasne Mesarić, koja je večeras u 19 sati i otvorila program festival, te 'Vitez na pola' autora Ivora Martinića i 'Esej o laži' Petra Vujačića.Programski producent HAPS- a Vuk Vuković migracije kao ključnu riječ festivala objašnjava izborom ovogodišnjeg programa koji poziva na borbu protiv pravog problema koji ugrožava i Europu i svijet.

- Koronavirus, epidemiolozi bi rekli Covid 19, učinio je da svi budemo u ulozi migranata, bili toga svjesni ili ne. Migriramo iz prostora javnosti u prostor intimnosti, iz stvarnosti u viralnost, iz prostora kulture u prostor medija... Filozofi bi, možda, rekli – migriramo iz prostora u vrijeme... A u vremenu, migriramo između medija, utopljeni u vizualna zadovoljstva agresivnog ekrana: filma, televizije, telefona, ističe Vuković.

Na ovogodišnjem HAPS- uz radio drame Hrvatskoga radija, predstavit će se i radio drame Radija Bosne i Hercegovine, Radija Beograda, Radija Crne Gore, Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu, Fakulteta za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum i Fakulteta dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore.

Organizatori HAPS-a poručuju: I dok se kazališta širom svijeta sele sa scene na televiziju i internet, ovogodišnja selekcija Hercegnovskih aprilskih pozorišnih svečanosti poziv je da zajedno migriramo na radio, njegujući jednu od autentičnih formi radiofonskog stvaralaštva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!