Kazališni kutak: 50 glumačkih godina Nade Abrus i Krunoslava Šarića

24.02.2020.

17:47

Autor: Davor Meštrović/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

default error photo
Danas će 50 glumačkog rada obilježiti naša neumorna glumica Nada Abrus, a 50 godina nakon što je diplomirao na ADU, glumac Krunoslav Šarić dobio je priznanje za životno djelo na dodjeli Nagrada hrvatskog glumišta.
Danas će pedest godina glumačkog rada obilježiti naša neumorna glumica Nada Abrus, a pedeset godina nakon što je diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti, glumac Krunoslav Šarić dobio je priznanje za životno djelo na dodjeli Nagrada hrvatskog glumišta.

Godine im ne mogu ništa i dalje su neumorni. Nada Abrus, rođena u Splitu, i danas pliva duge rute, a 50 godina broji od prvog nastupa u igranom filmu: 1969. u Puli je bila prikazana 'Nedjelja' Lordana Zafranovića. Tada je imala 17 godina, a ugovor za honorar potpisala je njezina mama.

Pola stoljeća umjetničkoga rada Nada Abrus će obilježiti večerašnjom izvedbom (utorak, 25. veljače) predstave Paule Vogel 'Najstariji zanat' u režiji Nine Kleflin, u Jazz&cabaret klubu Kontesi.

Treba spomenuti i njezinu manekensku karijeru, a sa samih početka karijere valja izdvojiti i nastup u kultnom 'Našem malom mistu', koje je također ovih dana obilježilo 50 godina od prvog emitiranja.

Nada Abrus prvo je glumila, a tek nakon prvih uloga odlučila je upisati glumu na zagrebačkoj Akademiji. Već na 4. godini studija dobiva posao u zagrebačkoj Komediji.

Od početka 2017. godine je u mirovini, ali i dalje glumi i pjeva. Pjevanje je usavršavala kod prof. Zlatka Šira, a starije generacije će je se sjetiti i po glasu koji je posudila crtićima poput 'Slonice Nelice', 'Loleka i Boleka', 'Kremenka' i 'Ptice trkačice'.

Od 1999. do 2003. bila je predsjednica Sindikata hrvatskih glumaca, a članica je Družbe 'Braća hrvatskog zmaja'.

Krunoslav Šarić je, pak, pedeset godina nakon što je diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu nagrađen priznanjem za životno djelo na dodjeli Nagrada hrvatskog glumišta.

U obrazloženju nagrade stoji da se dokazao kao 'pravi umjetnik koji posao shvaća kao druženje s velikim piscima, redateljima i kolegama glumcima, i koji svima na sceni i u gledalištu pruža iskrenu emociju i radost igranja'.

Rođen je u Derventi, ali je glumiti počeo u Dubrovniku godine 1969. Bio je član dubrovačkog Kazališta Marina Držića, zagrebačkog HNK-a, nastupao u Teatru &TD, Teatru u gostima te Histrionima.

Na dubrovačkim ljetnim igrama nastupa od svoje 26 godine, gotovo 30 godina, a 15 je godina izgovarao Himnu slobodi na otvorenju igara.

Bio je i radijski voditelj - mnogi u Dubrovniku rado se sjete emisije 'Mladi mladima' na Radiju Dubrovnik.

Pogledajte gostovanje Nade Abrus i Krunoslava Šarića u Kazališnom kutku emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!