17:23 / 01.06.2020.

Autor: Davor Meštrović/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Kazališni kutak: Marija Sekelez

-

-

Foto: - / -

Marija Sekelez više od pedeset godina živi i stvara u Zagrebu i promiče snagu glumačke umjetnosti iznimno ostvarenim ulogama žena koje mijenjaju svijet - to su samo neki od razloga zbog kojih je proglašena 'Zagrepčankom godine'.
Marija Sekelez više od pedeset godina živi i stvara u Zagrebu. Još od studija glume na Akademiji za kazališnu umjetnost u Zagrebu promiče snagu glumačke umjetnosti iznimno ostvarenim ulogama žena koje mijenjaju svijet, neki su to od razloga zbog kojih je naša slavna umjetnica proglašena Zagrepčankom godine.

- Svim svojim bićem, dušom, srcem i djelovanjem, cjelokupnim habitusom gospođa Marija Sekelez zaslužuje dobiti Nagradu 'Zagrepčanka godine', piše Odbor za javna priznanja Gradske skupštine, čije je priznanje Mariji Sekelez dodijeljeno u nedjelju, a već dan poslije bila je i gošća Kazališnog kutka emisije Dobro jutro, Hrvatska u kojem smo prikazali i reportažu o lauretakinji, snimljenu - 1998. godine.

Sekelez je godinama bila ravnateljica kazališta Žar ptica, producirala predstave, nastupala u glavnim ulogama u svim profesionalnim kazalištima u Hrvatskoj, kao i na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu - sve u svemu, pedesetak predstava s preko četiri tisuće izvedbi. Glumila je i na pozornicama Londona i u Pariza.

Ostvarila je i uloge u petnaestak televizijskih serija (Kapelski kresovi, Pozitivna nula, Jelenko, Marija i mnoge druge), te u dugometražnim filmovima (Ludi dani, Mećava, Vrijeme vode, Akcija Stadion itd.), a posebno je osjetljiva na role karizmatičnih žena - Isadora Duncan, Maria Callas, Marina Cvetajeva, Vesna Parun i Vesna Krmpotić.

Rođena je 1950. godine u Vukovaru, odrasla je u Splitu, a 1972. diplomirala u Zagrebu. Studirala je komparativnu književnost i češki jezik.

Pogledajte Kazališni kutak emisije Dobro jutro, Hrvatska posvećen Mariji Sekelez:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!