Kazališni kutak: Martina Zadro i opera

21.04.2020.

17:00

Autor: Davor Meštrović/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

default error photo
U Kazališnom kutku emisije Dobro jutro, Hrvatska doznali smo više o tomu gdje se školuju budući operni pjevači, a kako svladavaju jezike, kako uče glumu i gdje će se zaposliti.
U Kazališnom kutku emisije Dobro jutro, Hrvatska doznali smo više o tomu gdje se školuju budući operni pjevači, a kako svladavaju jezike, kako uče glumu i gdje će se zaposliti. O putovima opernog obrazovanja, ali i tajnama zanata i čarima te grane umjetnosti zasigurno puno zna naša svjetski poznata sopranistica Martina Zadro koja je pročelnica Odsjeka za pjevanje Muzičke akademije u Zagrebu. Ona je od 2003. godine bila  glavna solistica Opere i baleta Slovenskog narodnog kazališta u Ljubljani, a karijeru je počela u zboru Zvjezdicama zajedno s, primjerice, Divasicama ili Ninom Badrić.

Voditelj 'Zvjezdica' Zdravko Šljivac odmah je prepoznao njezin talent i usmjerio ju je malo drukčije rekavši da bi mogla probati nešto ozbiljnije. To je, očito, za Martinu Zadro, bio pravi put: bila je posljednja učenica legendarne sopranistice Anne Moffo od 2004. do 2006. godine, studirala je na Muzičkim akademijama u Zagrebu i Grazu.

Temeljeći se na operama Verdija, Mozarta i Puccinija, ostvarila je uloge diljem Europe, ali svijeta - i od Japana do Južne Amerike, a nastupila je i s legendarnim tenorom Joseom Carrerasom u Grazu prilikom njegove oproštajne svjetske turneje 2016. godine.

Godine 2009. dobila je Nagradu hrvatskog glumišta za ulogu Roze u suvremenoj operi skladatelja Srećka Bradića, ali – priznala je - suvremenu operu je teško pjevati.

U solističkim recitalima Martinu uglavnom prati sestra, pijanistica Lana Bradić, a pjevanjem se i dalje bavi vrlo aktivno, usporedo s pedagoškim djelovanjem. Za operu je uz pjevanje važna i gluma, a i sama je usavršavala svoje glumačko umijeće kroz Školu glume, ali i sa suprugom, glumcem Zvonkom Novoselom. Za studente je važno da imaju priliku sudjelovati u scenskim izvedbama opera i opereta koje se izvode u produkciji Muzičke akademije ili u koprodukciji s ostalim umjetničkim akademijama Sveučilišta u Zagrebu i profesionalnim kazalištima. Ove je godine to bila vrlo zapažena 'Pepeljuga'.

Pogledajte gostovanje pročelnice Odsjeka za pjevanje Muzičke akademije u Zagrebu, svjetski poznate sopranistice, profesorice Martine Zadro u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!