Kazališni kutak: pandemijski problemi samostalnih umjetnika

28.12.2020.

17:45

Autor: Davor Meštrović/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

default error photo
U novom izdanju Kazališnog kutka emisije Dobro jutro, Hrvatska podsjetili smo ćemo na probleme samostalnih umjetnika u vremenima epidemioloških mjera, ali i nastavili tužan niz oproštaja od naših glumačkih velikana.
U novom izdanju Kazališnog kutka emisije Dobro jutro, Hrvatska podsjetit ćemo na probleme samostalnih kazališnih umjetnika, ali i nastaviti tužan niz oproštaja od naših glumačkih velikana.

Velikan našeg glumišta Pero Kvrgić preminuo je 23. prosinca, godinu dana nakon što je preminula i njegova supruga Nevenka Stipančić. Tim povodom prisjetili smo se njegovog Pometa u Držićevom 'Dundu Maroju', kojeg je igrao od 1955. (Zagrebačko dramsko kazalište, redatelj Mladen Škiljan), potom 1964., (Dubrovačke ljetne igre, redatelj Kosta Spaić) te 1976.godine (Dubrovačke ljetne igre, redatelj Joško Juvančić).
Preminuo legendarni glumac Pero Kvrgić 19. prosinca preminula je Hermina Pipinić, glumica najpoznatija po ulozi mame Melite Vragec u Smogovcima. Hermina Pipinić je posljednju ulogu ostvarila 1997. godine upravo u Smogovcima nakon čega se povukla iz javnosti.

Glumila je u brojnim filmovima poput Breze, Akcije stadion, Živjeti od ljubavi, Večernjim zvonima i Gostima iz galaksije, te serijama među kojima su Dirigenti i mužikaši, Nikola Tesla, Kapelski kresovi i Gruntovčani.

Film o četvero samostalnih umjetnika koji ne rade već pola godine

- Glumci premijeru: Samostalni umjetnici su u teškoj situaciji!

Glumica Petra Dugandžić okupila je četvero umjetnika, mogli bismo reći vrh sante leda, koji već preko pola godine nemaju prilike za rad u struci za koju su se godinama educirali.

U filmu o ljudima koji su odabrali ‘najvidljivije’ profesije, a sustav ih dalje ne prepoznaje i ne vidi govore Irena Parlov, Vedran Komerički, Maro Drobnić i Lovro Krsnik. Pogledajte film na YouTubeu:Gošća Kazališnog kutka, operna umjetnica, mezzosopranistica Irena Parlov tako na scenu nije stala od 27. veljače ove godine, a tada je dobila i zadnji honorar.

- Ja sam naprosto morala progovoriti i dignuti glas za sve nas i učinila sam to najbolje i najglasnije što sam mogla, nedavno objavivši status o tome u kakvoj se situaciji nalazimo i koliko nam je teško bez potpore koju više ne dobivamo od države, kaže Irena Parlov.

Potporu je od države dobila za ožujak, travanj i svibanj, ali od tada do danas potpore više nema i osjeća se potpuno zaboravljenom i potisnutom u kut.

- Zadnji smo na listi prioriteta i samo tražimo razumijevanje da nam se omogući normalan život do ponovnog otvaranja teatara, ističe Irena Parlov.

Marko Torjanac: Najavljen nam je još jedan ciklus potpora

Predsjednik Ogranka samostalnih umjetnika Hrvatskog društva dramskih umjetnika Marko Torjanac također je podsjetio da su izvedbene umjetnosti najteže pogođene pandemijskom krizom zbog epidemioloških mjera i zabrana većih okupljanja.

Torjanac je izrazio zadovoljstvo što je Ministarstvo kulture i medija prihvatilo neke od inicijativa samostalnih umjetnika kao što su ad hoc natječaji, te otvaranje mogućnosti prijava samostalnim umjetnicima, a ne samo organizacijama i ustanovama, kao što je ranije bilo, te proljetnu dodjelu potpora.

Nedavno je održan sastanak u resornom ministarstvu na kojem je, kako kaže Torjanac, najavljeno je još ad hoc natječaja, i od siječnja iduće godine i još jedan ciklus potpora samostalnim umjetnicima.

- Mi smo još predložili da se retrogradno dodjele potpore jer od lipnja samostalni umjetnici nemaju potpore, upozorio je Torjanac.

Pogledajte Kazališni kutak emisije Dobro jutro, Hrvatska u kojem smo ugostili opernu umjetnicu, mezzosopranisticu Irenu Parlov i predsjednika Ogranka samostalnih umjetnika Hrvatskog društva dramskih umjetnika Marka Torjanaca, a uoči razgovora prikazali smo i ulomak nastupa Irene Parlov u operi 'Carmen' u HNK Osijek 2018. godine:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!