Kazališni kutak: premijera ‘Heloise i Abelard’

23.11.2020.

17:37

Autor: Davor Meštrović/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

U novom izdanju Kazališnog kutka donosimo najave novog projekta Bobe Jelčića, koncerta zvanog 'Čežnja', te Nagrada hrvatskog glumišta, a uoči premijere predstave ‘Heloise i Abelard’ razgovaramo s ekipom predstave.
U novom izdanju Kazališnog kutka donosimo najave novog projekta Bobe Jelčića, koncerta zvanog 'Čežnja', te Nagrada hrvatskog glumišta, a uoči premijere predstave ‘Heloise i Abelard’ razgovaramo s ekipom predstave.

Novi autorski projekt Bobe Jelčiča

Ovaj četvrtak u Satiričkom kazalištu Kerempuh bit će praizvedba predstave ‘Hrvatski put ka sreći’ Bobe Jelčića. Nakon prve suradnje s Kerempuhom u kojemu je postavio nagrađivanu predstavu ‘Govori glasnije!’, redatelj Bobo Jelčić otvara prostor za sljedeći iscrpni istraživački proces.

Iz Kerempuha poručuju kako u ozračju Kerempuhova satiričkoga i politički angažiranoga predznaka ova predstava otvara nove putove satire.

U predstavi igraju Nikša Butijer, Nataša Dangubić, Ana Maras Harmander, Marko Makovičić, Jerko Marčić, Karlo Mlinar, Ozren Opačić i Maja Posavec.

Koncert zvan 'Čežnja'

Komorni orkestar
i Puhački kvintet Hrvatskog narodnog kazališta Split na velikoj sceni splitskog teatra, danas, u utorak 24. studenoga, u 18h, pod ravnanjem maestra Jure Bučevića, izvode koncert nazvan 'Čežnja'.

Kao solisti nastupaju violinisti Valter Lovričević i Barbara Udovčić, a na programu su komorna djela Albinonija, J. S. Bacha, Haydna i Boycea iz 18. stoljeća te skladba 'Čežnja za gudački orkestar' Pavla Dešpalja iz 1995. godine.

Nagrade hrvatskog glumišta

28. dodjela Nagrade hrvatskog glumišta održat će u danas, utorak 24. studenoga, tijekom izravnog prijenosa iz televizijskog studija na HTV2 od 20.05 sati.

Dodjela je, naime, ove godine prilagođena epidemiološkim uvjetima zbog pandemije, pa će voditelj svečanosti Tarik Filipović biti u komunikaciji s nominiranima na daljinu, a tko će biti dobitnik, bit će, kao i do sada, iznenađenje u samom prijenosu.

Podsjetimo, dodjela nagrada se održava na povijesni dan za hrvatsko glumište - 24. studenoga 1860. godine nakon burnih rodoljubnih prosvjeda građanstva glumac Vilim Lesić objavio je, naime, publici da će se od sutrašnjeg dana na zagrebačkoj pozornici govoriti samo hrvatski.

Nagrade se dodjeljuju u brojnim kategorijama iz dramske, radijske i televizijske, operne i operetne, baletne i plesne umjetnosti, kao i za svekoliko umjetničko djelovanje.

Ove godine nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje u kategoriji drame dobila je Ivica Boban, a u kategoriji opere dodijeljena je opernom pjevaču Giorgiu Surianu.
Prijenos dodjele Nagrade hrvatskog glumišta Premijera predstave ‘Heloise i Abelard’

U srijedu će u dvorani MM Teatra ITD biti premijera predstave ‘Heloise i Abelard’. Priča je to o ljubavi djevojke i njezinog učitelja koja nije mogla imati sretan kraj, a prema kojoj su i kasnije nastajale razne verzije.

- Od te, jedne od najpoznatijih ljubavnih priča uopće, kojoj je moto bio ‘zauvijek jedno’, za povijest su ostala pisma koja su jedno drugo-me pisali 20 godina, a koja svjedoče o čudu koje ljubav može učiniti i u najnemogućijim situacijama, napominje autorska ekipa predstave.

Čak je Josephina Bonaparte, dirnuta njihovom pričom, 600 godina nakon njihove smrti, organizirala da Heloise i Abelard zauvijek budu u istoj grobnici, u Parizu, na groblju Pere Lachaise.

Detalje o nadolazećoj premijeri ‘Heloise i Abelard’ u Kazališnom kutku emisije Dobro jutro, Hrvatska doznali smo od Lucije Rukavina, glumice koja je utjelovila Heloise te redatelja Jakova Sedlara:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!