16:19 / 06.07.2020.

Autor: Davor Meštrović/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Kazališni kutak: Splitsko ljeto

-

-

Foto: - / -

Splitsko ljeto počinje uvijek 14. srpnja - bez obzira na dan u tjednu, tako će biti i ove godine, a što donosi ovo 'pandemijsko' izdanje otkrili su nam Srećko Šestan, intendant HNK Split i Jure Bučević, ravnatelj Opere HNK Split.
Splitsko ljeto počinje uvijek 14. srpnja - bez obzira na dan u tjednu, tako će biti i ove godine, a što donosi ovo 'pandemijsko' izdanje u Kazališnom kutku emisije Dobro jutro, Hrvatska otkrili su nam Srećko Šestan, intendant HNK Split i Jure Bučević, ravnatelj Opere HNK Split.

Od 1954. Splitsko ljeto, umjetnički festival koji uz Dubrovačke ljetne igre svoju nacionalnu i međunarodnu reputaciju gradi još od polovice 20. stoljeća. To je festival s najdužom i najblistavijom tradicijom klasičnog spektra scenskih umjetnosti (opera, drama, balet, koncert...), koji s vremenom širi lepezu zbivanja.

Ove godine najavljeno je pet premijernih naslova uz brojne reprizne i gostujuće operne, dramske i plesne predstave, projekcije filmova i izložbe. Ukupno će biti izveden 31 različit program u 44 izvedbe.

Festival će otvoriti opera 'Lombardijci' koja je zahvaljujući dirigentu Ivu Lipanoviću i redatelju Petru Selemu, svoju prvu hrvatsku izvedbu doživjela upravo u splitskom HNK prije točno četvrt stoljeća. I drugim splitskim izdanjem ove rane Verdijeve opere ravnat će maestro Lipanović, a režija je pripala  Dubrovčaninu Robertu Boškoviću. 'Lombardijce' i svečano otvorenje pogledajte u izravnom prijenosu 14. srpnja, u 21 sat na HTV3.

Uz ariju Figara iz opere 'Seviljski brijač', sa svečanog otvorenja 63. splitskog ljeta iz 2017.godine, u izvedbi Opere splitskog HNK, pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i u režiji Krešimira Dolenčića, te Ljubomirom Puškarićem u naslovnoj ulozi uvodimo vas u gostovanje Srećka Šestana i Jure Bučevića u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!