11:34 / 10.02.2020.

Autor: Davor Meštrović/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Kazališni kutak: zvijezde osječkog HNK-a

-

-

Foto: - / -

'Kneginja čardaša' i 'Sugar' dva su uspjela projekta kroz koje u ovotjednom Kazališnom kutku emisije Dobro jutro, Hrvatska predstavljamo zvijezde Hrvatskog narodnog kazalište u Osijeku.
'Kneginja čardaša' i 'Sugar' dva su uspjela projekta kroz koje u ovotjednom Kazališnom kutku emisije Dobro jutro, Hrvatska predstavljamo zvijezde Hrvatskog narodnog kazalište u Osijeku.

Uz glazbu i razgovor o osječkim kazališnim uspješnicama detalje smo doznali od sopranistice Ivane Medić, baritona Roberta Adamčeka te Damira Šenka, zamjenika ravnatelja opere HNK-a Osijek i opernog korepetitora.

Ivana Medić osnovne glazbene korake započela je u rodnom Čakovcu, a ljubav prema glazbi nastavila je usavršavati kroz srednjoškolsko obrazovanje u Glazbenoj školi u Varaždinu. Studij glazbe nastavila je na odsjeku solo pjevanja na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

Tijekom svog školovanja nastupala je u Čakovcu, Prelogu, Varaždinu, Osijeku, Vukovaru, Budimpešti, Sarajevu, Pečuhu, Salzburgu, na mnogim javnim produkcijama, koncertima, državnom natjecanju u Samoboru i međunarodnom natjecanju u Švedskoj.

2007. godine na audiciji za mlade pjevače osvojila je 1. nagradu Yamaha European Music Awards za najbolji vokal, a 2010. dobila je i rektorovu nagradu za ulogu Belinde u baroknoj operi H. Purcella 'Didona i Eneja'.

U listopadu 2010. godine završila je diplomski studij u Osijeku,a  od 2014. godine je u angažmanu HNK-a u Osijeku, prvo kao članica opernog zbora, a od 2016. kao solistica. 

Robert Adamček pohađao je osnovnu i srednju Glazbenu školu Franje Kuhača, istovremeno smjer solo pjevanja i teoretski odjel. Teoriju maturirao 1999. godine, a nakon dvije godine solo pjevanja u kojima je položio četiri razreda upisuje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu studij solo pjevanja.

U sklopu akademskih projekata sudjelovao je kao solist u operama 'La serva padrona', 'Nikola Šubić Zrinski', 'Bastien i Bastienne', 'Cosi fan tutte', 'Figarov pir' i 'Čarobna frula', gotovo uvijek u glavnim ulogama, te nastupao u Hrvatskoj, Njemačkoj i Mađarskoj. Od 2007. godine stalni je član HNK-a u Osijeku.

Prije razgovora s našim gostima Ivanom Medić, Robertom Adamičekom i Damirom Šenkom pogledajte glazbeni broj iz 'Kneginje Čardaša' - duet Stazi i Boni, a nakon razgovora duet 'Mi dobar smo spoj' iz mjuzikla 'Sugar':

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!